fbpx

Cu mai puține cereri la CtEDO, dar în topul condamnărilor. Republica Moldova, obligată în 2020 să achite peste două milioane de euro

În 2020 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a primit cel mai mic număr de cereri îndreptate împotriva Republicii Moldova din ultimii 12 ani – 523. Totuși, țara noastră se află în top după numărul de cereri pendinte și hotărâri pronunțate la CtEDO.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Moldova este clasată pe locul 9 în lista celor 47 de țări membre ale Consiliului Europei după numărul de cereri adresate, conform Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Un raport realizat de instituție indică faptul că în 2020 CtEDO a pronunțat 32 de hotărâri în cauzele moldovenești.

Deciziile pronunțate constată 50 de violări ale Convenției Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), majoritatea cărora se referă la activitatea judecătorilor. 15 dintre cele 50 de violări ale CEDO (30%) se referă la un singur articol al CEDO – dreptul la un proces echitabil.

Până la 31 decembrie 2020, CtEDO a pronunțat 473 de hotărâri în privința Republicii Moldova. Statul devansează cu mult Germania, Spania, Portugalia sau Olanda.

În baza hotărârilor pronunțate în 2020, Republica Moldova a fost obligată să plătească peste două milioane de euro. În total, din 1997, hotărârile CtEDO au dispus plata a peste 19 miliarde euro părților vătămate.

În același timp, spre sfârșitul anului 2020, 1054 de cereri moldovenești așteptau să fie examinate și peste 95% dintre acestea au șanse mari de succes. Acest număr este aproape egal cu numărul total de cereri în baza cărora Moldova a fost condamnată în cei 23 de ani de când persoanele se pot plânge pe stat la CtEDO.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button