fbpx

Comisia de la Veneția, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Decizia trebuie să fie legală, legitimă și proporțională

Comisia de la Veneția s-a expus în cadrul celei de-a 133-a sesiuni plenare, care a avut loc în perioada 16-17 decembrie, cu privire la constituționalitatea scoaterii în afara legii a Partidului Șor, referitor la solicitarea Curții Constituționale (CC) privind verificarea constituționalității acestuia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, statul nu este privat de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a le interzice sau de a introduce alte măsuri restrictive.

De asemenea, Comisia de la Veneția constată că recunoașterea neconstituționalității partidului este o ingerință în dreptul la libertatea de asociere și, prin urmare, decizia trebuie să respecte legea.

În ceea ce privește acțiunile care pot duce la recunoașterea partidului ca neconstituțional și întrebarea dacă această decizie va îndeplini cerința „necesară într-o societate democratică”, Comisia de la Veneția consideră că, Curtea Constituțională are mai multe oportunități de a evalua dacă există o „nevoie socială puternică” de a declara partidul neconstituțional pentru unul sau mai multe motive enumerate la articolul 41 (4) din Constituția Republicii Moldova”, a precizat Comisia.

Restricția trebuie să se respecte cu cele trei cerințe ale restricțiilor legale, adică cerințele de legalitate (prevăzute de drept), legitimitate (urmează un scop legitim) și strictă necesitate și proporționalitate (este necesar într-o societate democratică). Potrivit Constituției Republicii Moldova, Constituția și legile relevante vor trebui interpretate în acord cu acestea cerințe”, se mai arată în concluzia Comisiei de la Veneția.

Amintim că ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat joi, 8 decembrie, că Guvernul Republicii Moldova a solicitat opinia Comisiei de la Veneția cu privire la sesizarea privind verificarea constituționalității acţiunilor Partidului Șor.

Articole asemănătoare

Back to top button