fbpx

„Autorizațiile au fost eliberate în februarie”. Copacul prăbușit peste fetița de un an în parcul Alunelul urma să fie tăiat

Copacul prăbușit peste fetița de un an și 2 luni în parcul Alunelul urma să fie tăiat, se arată raportul efectuat de Primăria Municipiului Chișinău. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat din diverse motive menționate de responsabilii de la Spații Verzi în timpul anchetei, precum că „nu permitea timpul” sau alte „motive tehnice de lucru”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Edilul capitalei, Ion Ceban, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, potrivit raportului, s-a constatat că Spații Verzi a solicitat în luna septembrie 2021 autorizația pentru defrișarea și curățarea mai multor copaci de pe teritoriul capitalei, inclusiv din parcul Alunelul. Autorizațiile necesare ar fi fost eliberate de Agenția de Mediu în luna februarie 2022

„Din februarie și până în prezent Spații Verzi a intervenit și intervine pe toate adresele autorizate, inclusiv în Parcul Alunelul, cu defrișarea copacilor. La capitolul curățare, în lista unde era inclus și acest copac, pentru care a fost eliberată atorizarea de curățare, potrivit responsabililor de la Spații Verzi, în procesul anchetei au motivat mai multe circumstanțe, precum că nu permitea timpul, dar și alte motive tehnice de lucru, deși aceste lucrări trebuiau a fi efectuate și nu sunt stabilite motive concrete de ce nu au avut loc lucrările”, a declarat Ceban.

Persoanele audiate au specificat că blocajul din septembrie 2021 până în februarie 2022 din partea autorităților centrale de specialitate în procesul de autorizare a lucrărilor de defrișare și curățare, a creat o suprasolicitare a serviciilor de defrișare/curățare, după deblocarea procesului de autorizare, în luna februarie 2022.

„O situație. Doar pentru perioada ianuarie-mai 2022, către Agenția de Mediu, Spații Verzi a înaintat pentru a obține autorizații, și anume arbori propuși pentru curățare, 3066. 2288 au fost autorizați și arbori pentru defrișare 620 – 242 au fost autorizați.

Ce se întîmplă cu ceilalți aproape 400 de arbori care sunt dați pentru defrișare și restul aproape 1000 propuși pentru curățare? Ei la fel prezintă pericol, deoarece au fost evaluați de către specialiști. Și an de an, amânând și tergiversând aceste procese, acești copaci ajung într-un hal fără de hal”, a adăugat Ion Ceban.

În cadrul aceleași conferințe de presă, edilul capitalei Ion Ceban a anunțat că va solicita Guvernului demiterea întregii conduceri a Agenției de Mediu. 

Amintim că o bucată dintr-un copac a căzut peste o fetiță de 1 an și 2 luni, sâmbătă, 14 mai, în parcul Alunelul din sectorul Buiucani al capitalei. Micuța a murit la spital din cauza traumelor primite.

Luni, 16 mai, Procuratura municipiului Chișinău a informat despre inițierea unui dosar penal pornit pe neglijență în serviciu a persoanelor publice. La această etapă, urmărirea penală este în plină desfășurare, la moment fiind efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală.

Marți, 17 mai, primarul Chișinăului a anunțat că directorul „Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, Serghei Carp, va fi demis din funcție.

Articole asemănătoare

Back to top button