fbpx

A fost confirmat un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din nordul R. Moldova

Vineri, 31 decembrie, laboratorul Centrului Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele recoltate de la porci domestici dintr-o gospodărie din satul Cotiujeni, raionul Briceni.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Imediat ce Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Edineț (cu raza de acoperire și a raionului Briceni) a fost notificată despre rezultatul testărilor de laborator, aceasta a demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului – anunță Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

A fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Briceni, care aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărîrii Guvernului nr. 1374 din 20.12.2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale şi măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și a Dispoziţie Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere și eradicare a pestei porcine africane.

ANSA afirmă a demarat procedurile de notificare a structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, precum şi alți parteneri externi despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul R. Moldova.

Ținem să menționăm, că pe parcursul anului 2021 în regiunea respectivă, atât în Ucraina cât și România, au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA la porci domestici și mistreți.

Ultimul caz de pestă porcină africană în Republica Moldova, a fost înregistrat la porci domestici pe data de 13.08.2021 în s. Hănășenii Noi, Leova și a fost eradicat cu succes.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrană acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, se solicită cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul aducerii acestora în R. Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button