fbpx

Vitalie Ignatiev, despre eurointegrarea R. Moldova fără regiunea transnistreană: „Există o logică în asta”

Așa-zisul ministru transnistrean de Externe Vitalie Ignatiev a comentat declarațiile autorităților de la Chișinău, potrivit cărora malul drept al Nistrului poate adera la UE fără regiunea transnistreană și, ulterior, să rezolve conflictul teritorial. Ignatiev a declarat pentru RIA Novosti că „Moldova și Transnistria s-au fost format ca două state separate” și că „va veni momentul în care va fi necesar să se formalizeze politic și juridic o realitate obiectivă care a fost de mult stabilită de facto”. De menționat că autoritățile constituționale ale Republicii Moldova nu au comentat deocamdată declarațiile lui Ignatiev, notează Newsmaker.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Auzim declarații potrivit cărora se discută despre o integrare mai strânsă a Republicii Moldova în UE fără Transnistria. Există o logică în asta. Într-adevăr, conflictul moldo-transnistrean rămâne nerezolvat. Cu toate acestea, în același timp, mai bine de 30 de ani, Moldova și Transnistria s-au format ca două state separate, în care trăiesc popoare diferite, fiecare având propria identitate, valori, aspirații și priorități. În plus, în aceeași perioadă, noi generații de cetățeni au crescut în cele două republici pe o bază valorică și ideologică absolut diferită. Diferența de atitudine față de realitățile istorice și politice este enormă. Exemplele nu sunt departe, este suficient să spunem că Transnistria modernă este literalmente o „arcă”, în care limba moldovenească originală a fost păstrată ca valoare și bază culturală a poporului moldovenesc, care în Moldova vecină a fost „abolită” definitiv prin lege și înlocuită cu limba română”, a spus Ignatiev.

Acesta a mai menționat că nu s-au purtat discuții cu așa-zisele „autorități” de la Tiraspol privind obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE.

Prin urmare, încă din etapa pregătitoare preliminară, atât Chișinăul, cât și Bruxelles-ul și-au dat seama că Transnistria este o entitate statală complet separată. Inevitabil, va veni un moment în care va fi necesar să se formalizeze politic și juridic o realitate obiectivă care a fost de mult timp stabilită de facto”, a adăugat Ignatiev.

Articole asemănătoare

Back to top button