fbpx

video | Română sau moldovenească? Primul interviu al Irinei Vlah în „limba de stat”

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a oferit primul său interviu în limba română. În cadrul unui interviu pentru UNIMEDIA, guvernatoarea a vorbit despre votul găgăuzilor pentru Igor Dodon, relația cu Maia Sandu, dezvoltarea regiunii și legile, dur criticate, dar și despre cum a învățat limba română.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În primul rând, întrebată fiind dacă vorbește limba română sau moldovenească, Irina Vlah a spus că ea învață româna, însă acesta este un subiect pe marginea căruia s-a făcut prea multă polemică.

„S-a făcut prea multă polemică inutilă la acest subiect. Să nu pierdem timpul și energia pentru această polemică care nu face pe nimeni câștigător. Mai bine să învățăm și să o vorbim corect. Astfel, vom demonstra respectul față de limba oficială a statului”, a răspuns Vlah.

Irina Vlah a mai povestit că a început a studia limba română cu o profesoară și recunoaște că a fost ajutată și de fiica sa, care cunoaște trei limbi.

„Am învățat limba română la școală, dar nu a fost suficient. Am avut mai multe încercări, când am lucrat în Parlament, când am făcut doctoratul, dar nu au fost prea multe rezultate.Vreau să fiu persoană multilingvă. Eu cred că toți oamenii care trăiesc în Republica Moldova trebuie să fie multilingvi”, a adăugat guvernatoarea.

Totodată, bașcanul Găgăuziei a vorbit despre școlile cu predare în limba română din autonomie, unde nu se vorbește limba oficială de stat a Republicii Moldova.

„De 26 de ani se vorbește în Găgăuzia despre limba română, dar doar vorbim. De aceea, acum cinci ani, am început să lucrăm pentru a introduce limba română. Acum în Găgăuzia avem doar trei școli, în Comrat, în Vulcănești și în Chisilia Rusă. În acest an noi am deschis o clasă cu predare în limba română în Ceadîr-Lunga.

Acum construim un bloc nou pentru liceul „Mihai Eminescu” cu predare în limba română. Această construcție a fost susținută de Guvernul României.Ei au donat 15 milioane de lei. Totodată proiectul a fost susținut și de Guvernul Republicii Moldova cu cinci milioane de lei. 

Este un exemplu bun pentru țara noastră, pentru că această problemă nu este doar în autonomie. Noi trebuie să creăm condiții în toată țara.Văd că situația în ultimul timp se schimbă și copiii, și părinții vor să învețe limba oficială a statului. Trebuie să creăm condiții pentru ca în fiecare sat, fiecare oraș, părinții să poată alege în ce limbă va învăța copilul lor, în rusă, găgăuză, sau română”, a mai declarat Irina Vlah.


Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button