fbpx

video | Piloții moldoveni eliberați din Afganistan au oferit primele declarații jurnaliștilor: „Îi mulțumim lui Igor Dodon și Federației Ruse”

Deși reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) nu au avut posibilitatea să ia legătura cu cei doi piloți moldoveni aflați la Moscova, după ce au fost eliberați din prizonierat Afganistan, o televiziune rusă a reușit să-i intervieveze. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cetățenii, care urmează să ajungă în curând acasă, au declarat jurnaliștilor că se simt bine și încearcă să uite coșmarul prin care au trecut.

„Acum este mai bine, ne tratăm, am dat toate analizele, ne reabilităm psihologic, încercăm să uităm tot ce s-a întâmplat, să uităm chinurile și coșmarul. Acum suntem liberi și vrem să le mulțumim oamenilor care s-au implicat: președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și autorităților ruse, fără ei nu am fi fost aici”, a spus Lionel Buruiană, aducându-i mulțumiri și lui Igor Ciaka, copreședintele ONG-ului „Delovaia Rossia”.

Amintim că reprezentanții MAEIE au aflat ieri, din discuțiile avute cu oficialii de la Moscova, că cei doi cetățeni moldoveni au fost transferați în custodia unei organizații non-guvernamentale. La solicitarea autorităților moldovenești de a primi permisiunea să acorde piloților asistența medicală necesară, dar și de a efectua procedurile pentru aducerea lor acasă, nu a fost obținut niciun răspuns.

Tot ieri, Președintele Palamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, s-a exprimat și el vis-a-vis de acest subiect, învinuindu-l pe Igor Dodon de cinism și nepăsare.

În 2015, trei piloți moldoveni, care transportau 18 militari cu un elicopter de tip Mi-17, au fost atacați în Afganistan. Piloții au fost nevoiți să aterizeze de urgență, iar, când au ajuns la sol, unul dintre moldoveni a fost omorât, ceilalți doi fiind luați ostatici.

Articole asemănătoare

Back to top button