fbpx

video | „Nu a spus nimic nou”. Vladimir Putin îi răspunde Maiei Sandu privind retragerea trupelor ruse din Transnistria

În cadrul conferinței de presă anuale pe care Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, o organizează în mod tradițional de mai mulți ani, acesta a venit cu un răspuns la solicitarea Maiei Sandu privind retragerea trupelor militare din Transnistria.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Întrebat despre poziția sa vizavi de declarațiile președintei alese a Republicii Moldova, Maia Sandu, despre necesitatea înlăturării trupelor militare rusești din stânga Nistrului, Putin a declarat că Sandu nu ar fi primul lider de stat care vine cu o astfel de solicitare.

„În calitate de reprezentant al unei forțe pollitice, Maia Sandu nu a spus nimic nou. Am auzit de la mai mulți reprezentanți a diferitelor țări din Occident că trebuie să ne retragem trupele de menținere a păcii”, a spus Putin.

Totodată, liderul rus susține că Kremlinul nu are nicio problemă cu retragerea trupelor militare din Transnistria, însă asta nu se va întâmpla până când situația nu va fi stabilă.

„În general, suntem pentru retragerea imediată a acestora, dar asta se va întîmpla doar odată ce situația va fi una adecvată și calmă. De îndată ce se stabilește un dialog normal între Transnistria și restul Moldovei, de îndată ce totul merge pe calea păcii și a reconcilierii situației”, a mai adăugat Vladimir Putin.

Totodată, președintele rus a mai declarat că Moldova și Transnistria erau deja aproape de rezolvarea conflictului, încă pe când președintele Moldovei era Vladimir Voronin, dar care în ultimul moment ar fi abandonat acordurile din cauza presiunilor din țările occidentale.

Comentarii de la Kremlin

Și alți oficiali ruși au comentat declarațiile Maiei Sandu de când aceasta a fost declarată președinta aleasă a R. Moldova. Ofițerul de presă a lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a criticat declarațiile Maiei Sandu, precum că pentru menținerea integrității teritoriale a Republicii Moldova, militarii ruși din Transnistria trebuie să se retragă.

Și reprezentanta oficială a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a comentat declarația președintei alese a Republicii Moldova, Maia Sandu, conform căreia Grupul Operativ al Forțelor Ruse din Transnistria ar trebui retras de acolo pentru a rezolva conflictul.

De asemenea, și liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a vorbit într-o emisiune despre solicitarea Maiei Sandu privind retragerea trupelor militare din Transnistria. Politicianul rus a spus că dacă se va încerca lichidarea „pacificatorilor” din stânga Nistrului, atunci Rusia va aduce și mai mulți.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button