fbpx

video | Locuitori din Chișinău, în fața unei situații incredibile: Au rămas fără balcoane și cu terasa noilor vecini sub ferestre

Mai mulți locatari ai blocului din preajma acestui centru comercial, care se află pe bulevardul Grigore Vieru din Chișinău, se confruntă cu o situație de-a dreptul ieșită din comun. Unii dintre ei s-au pomenit fără balcoane și cu terasa noilor vecini sub ferestre. Asta, deoarece o companie a reușit să ridice noua construcție lipită chiar de peretele blocului de locuit, transmite cusens.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Patricia Dumitraș locuiește într-un apartament de la primul etaj al unui bloc cu cinci niveluri de pe bulevardul Grigore Vieru din Capitală. Femeia spune că fisurile din pereți au apărut acum aproximativ doi ani, la scurt timp de la începerea lucrărilor de construcție a unui centru comercial pe locul fostului restaurant „Sănătate” de alături. Noua construcție are un perete lipit de blocul de locuit.

PATRICIA DUMITRAȘ, locatară: Iată, aici jos a crăpat peretele foarte tare din cauza demolărilor, pentru că se cutremura clădirea. Aici, sus, crăpătura care s-a dus la pod, podul a început a crăpa din cauza lor. Adică de când au fost demolările, în timpul demolărilor au apărut toate. Deja sunt doi ani de zile. Problemele tot apar și apar mereu.

O altă problemă este mucegaiul. A apărut de câteva luni în unul dintre dormitoare. Femeia susține că de vină ar fi țeava pentru evacuarea apelor pluviale de la colțul blocului, care s-a defectat în urma lucrărilor la construcția din preajmă, iar apa se scurgea direct pe perete.

PATRICIA DUMITRAȘ, locatară: Eu am rămas în șoc, sincer vă spun, era tot, tot, tot absolut, toată tapeta era plină de mucegai și un miros insuportabil. Noi o lună de zile nu am dormit în camera aceasta din cauza la țeavă care e între… La dânșii de pe acoperiș scurgerea de apă de la ploaie merge unită cu țeava noastră centrală și scurgerea la apă merge îndoit. Ea când se scurge pe țeavă, curge încă mai tare și curge toată pe clădire, șiroaie.

Locatarii de la etajele superioare se confruntă, însă, cu alte probleme. S-au pomenit cu terasa noii clădiri de alături în loc de balcoane. Printre ei este și Valentina Balan. Tânăra ne povestește că balconul i-a fost distrus în timpul lucrărilor de demolare. Ulterior, compania i l-a construit la loc, doar după ce Valentina a prezentat documente în acest sens.

VALENTINA BALAN, locatară: Cu dumnealor când m-am văzut că ei tot încearcau să-mi demonstreze că eu nu am balcon, la care eu scot și le arăt actele, le prezint actele de la cadastru cu balconul meu cum este oficial, frumos. Atunci juristul lor, pur și simplu, s-a schimbat la față, a rămas șocat, zice că ok. Au făcut ca să-mi închidă gura mai mult așa lucrările acestea, că sunt de proastă calitate. Iată vă arăt cum este turnat de ei și cum se face de proastă calitate deasupra. Este diferența foarte mare. De mizerie nu vorbim că eu de fiecare dată mătur și strâng tot eu, pentru că ei de câte ori lucrează, de atâta ori lasă mizerie.

Și balconul vecinilor a fost distrus, dar nu a fost reconstruit la loc. Acum, ușa spre fostul balcon dă într-un perete de aproximativ jumătate de metru.

EVELINA PARASCA, locatară: Este chiar lângă geam și dacă observați este nivelul ridicat la pervazul care… deja o să vă invit aici ca să filmați prevazul, să vedeți cum au intervenit. Așa, știți, parcă a fi venit și cu cizmele murdare s-ar fi urcat pe geamul meu. Iată, această senzație o am eu acuma, la lucrările care sunt aici.

Potrivit documentelor obținute de la Primăria municipiului Chișinău, firma care a construit alături, a reușit să obțină de la proprietarii celor 70 de apartamente doar opt semnături.

EVELINA PARASCA, locatară: Chiar dacă noi nu am semnat acest acord, ei oricum au făcut alipire la calcan, s-au lipit de blocul nostru locativ și și-au continuat construcția, fără să fie taxați de autoritățile publice.

Lucrările de construcție a centrului comercial de alături au început în vara lui 2021. Anterior, aici era restaurantul „Sănătate”, una dintre afacerile lui Victor Șelin, președintele Partidului Social-Democrat. În 2019, restaurantul a fost cumpărat de Renaissance Group, o firmă fondată cu doar nouă zile înainte de tranzacție, de o altă companie și trei oameni de afaceri din Chișinău. Printre ei – Constantin Cojocari, care este și administratorul Renaissance Group. Tot el este și proprietarul unei întreprinderi autohtone de îmbrăcăminte.

Citiți continuarea pe CUSENS.md

Articole asemănătoare

Back to top button