fbpx

video | Cimitirul, două drumuri și terenurile oamenilor dintr-un sat ar fi fost vândute fără acordul lor. Consilierii PSRM au cerut ajutorul președintelui Dodon, însă problema a rămas nerezolvată

Circa 30 de hectare de teren ar fi fost vândute ilegal în satul Codreni din raionul Ocnița. Acestea includ cimitirul vechi, două drumuri, dar și mai multe terenuri agricole ale localnicilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit consilierilor PSRM din Codreni, totul a început în 2010. Cel care i-ar fi lăsat pe oameni fără pământ ar fi actualul primar al comunei Vălcineț, din care face parte și satul Codreni, dar acesta neagă acuzațiile, informează tvc.md. El deținea și atunci funcția, iar consilierul Victor Cogut susține că a sesizat problema încă în anul 2015.

„Am început să mă ocup de aceste terenuri. M-am dus la Oficiul Cadastral, am apelat la Marcel Postolachi, directorul oficiului din Ocnița, și i-am zis că am descoperit că 44 de hectare de teren au fost vândute și în acele terenuri a intrat și vechiul cimitir al satului Codreni. El a pus că nu știa că acest teren a fost vândut, pentru că nu a fost înregistrat la noi, a fost înregistrat la Oficiul Cadastral din orașul Chișinău”, susține Cogut.

Aleșii locali din partea PSRM declară că au cerut ajutorul instituțiilor de drept, dar și al președintelui Igor Dodon. Problema, însă, a rămas nerezolvată. Mai mult, nici bugetul comunei nu ar fi avut de câștigat în urma tranzacției.

„Noi ne-am adresat și la Procuratura Generală, și la Procuratura Anticorupție, și la președintele țării. Toți  se fac că nimic nu știu și nimic nu văd”, spune Vasile Gaiciuc, consilier din comuna Vălcineț.

În același timp, oamenii din sat sunt revoltați de acest caz și cer ca să le fie întoarse pământurile. Aceștia spun că acum li s-ar fi interzis să utilizeze terenurile agricole.

„Mi-au vândut pământul meu, pământul surorii mele și al mamei mele. Au vândut tot. Eu țin vacă și le-am zis că vreau să semăn acolo lucernă, dar ei mi-au spus că dumneavoastră nu aveți dreptul, pentru că acest pământ deja nu mai este a dumneavoastră”, mărturisește o localnică.

Primarul comunei Vălcineț, Petru Grosu, membru al PCRM, neagă acuzațiile. Acesta declară că s-a conformat deciziei Consiliului din localitate, iar în bugetul comunei ar fi intrat peste 300.000 de lei.

 

Articole asemănătoare

Back to top button