fbpx

video | 70 de ani de când mii de basarabeni au fost duși forțat în Siberia: Victimele deportărilor staliniste, comemorate la Chișinău

Astăzi, întreaga țară comemorează deportările forțate staliniste, care au avut loc cu 70 de ani în urmă, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949. Zeci de oameni s-au adunat cu flori la monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării Feroviare, ținând un minut de reculegere în memoria celor care au avut de pătimit în timpul deportărilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Și membrii Guvernului au fost prezenți pentru a comemora victimele acelor timpuri, drapelul de stat din faţa instituției fiind coborât în bernă. La evenimentu au participat prim-ministra – Maia Sandu, ministrul Afacerilor Interne – Andrei Năstase, ministra Educației, Culturii și Cercetării – Liliana Nicolaescu-Onofrei și ministra Finanțelor – Natalia Gavrilița.

„Ținându-i minte le păstrăm vii numele, le însușim valorile și aceste valori ne impun să acționăm cu demnitate și dragoste față de oameni. Anume aceste valori ar trebui să ghideze liderii politici și oamenii de stat în activitatea lor. Dumneavoastră, cei care ați stat drepți, cu demnitate, în fața nedreptăților, sunteți un model pentru noi – de rezistență și curaj și, mai ales, de omenie.

Trebuie să fim mândri de puterea părinților și bunicilor noștri care au rămas piloni ai omeniei, corectitudinii, cumsecădeniei și au reușit, chiar dacă au trăit în condiții inumane, să transmită aceste convingeri și comportamente urmașilor lor. Nu există familie în țara noastră care nu a fost atinsă de această dramă”, a declarat prim-ministra Maia Sandu.

Victimele deportărilor staliniste sunt comemorate în fiecare an, 6 iulie fiind declarată Zi de oliu național. De menționat că primul val deportări a fost pe 12 și 13 iunie 1940 (25.000 de persoane deportate), pe 6 iulie 1949, în Basarabia a avut loc cel de-al doilea val (35.000 de oameni au fost duși în lagărele din Siberia sau Kazahstan), iar un al treilea val de deportări staliniste a avut loc în 1951.

Potrivit unor istorici, numărul total al basarabenilor care au avut de suferit ar fi între 80.000 şi 120.000. Atunci, victimele au fost duse la muncă forțată în lagăre, iar averea lor a fost confiscată.

Articole asemănătoare

Back to top button