fbpx

Unele în siguranță, altele – mereu în conflict. Care sunt cele mai pașnice țări din lume și ce loc ocupă Moldova?

Global Peace Index a realizat un nou clasament al celor mai pașnice și „războinice” țări din lume. Dacă statele vecine se poziționează pe locul 25 (România) și pe 150 (Ucraina), atunci Republica Moldova ocupă locul 68.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit datelor, țara noastră a acumulat un scor de 1951 de puncte, coborând tocmai cinci poziții în clasament. Cele mai pașnice țări din întreaga lume rămân a fi Islanda (1072 de puncte), dar și Noua Zeelandă (1221 de puncte). Locul trei este ocupat de Portugalia (1274 de puncte).

„Instituțiile, atitudinile și structurile de pace puternice pe care Islanda le susține au obținut rezistența țării împotriva șocurilor interne mici”, se arată în comunicatul studiului.

De pe cealaltă parte, cele mai „războinice” țări sunt Afganistan (3574 de puncte), Siria (3566 de puncte) și Sudanul de Sud (3526 de puncte).

În clasamentul realizat, au fost analizate 163 țări. Acestea au fost criticate după mai multe aspecte, printre care: cheltuielile legate de operațiunile militare, dar și numărul persoanelor decedate în urma unor conflicte sau acte teroriste.

Tot potrivit studiului, în acest an, situația s-a schimbat puțin spre bine, dat fiind faptul că 86 de țări au scoruri mai bune față de anul trecut, transmite libertatea.ro.

Articole asemănătoare

Back to top button