fbpx

UE anunță un acord de 12 milioane de euro pentru modernizarea căilor ferate din R. Moldova

În cadrul Forumului Global Gateway, Comisia Europeană a anunțat un grant de investiții de 12 milioane de euro pentru proiectul de modernizare a infrastructurii feroviare din Moldova. Fondurile vor fi folosite pentru a sprijini reabilitarea și modernizarea a două secțiuni cheie de linii de cale ferată în țară.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu sprijinul unui împrumut ulterior de 42 de milioane de euro de la BEI Global, infrastructura feroviară modernizată nu numai că va îmbunătăți conectivitatea internă a țării, dar va oferi și o rută de export importantă pentru Ucraina, promovând stabilitatea regională și reziliența economică.

Reabilitarea coridorului feroviar nord-sud al Moldovei va fi un element central al acestui proiect. Acesta asigură o legătură esențială între vestul Ucrainei și porturile cheie de pe Dunăre și Prut, oferind acces la apele internaționale.

Conexiunea feroviară îmbunătățită dintre Moldova și Ucraina are ca scop stimularea comerțului și va fi benefică atât pentru exporturile ucrainene, cât și pentru economia moldovenească, îndeosebi în contextul inițiativei „Culoarele de Solidaritate UE-Ucraina”.

Proiectul va fi implementat de către operatorul feroviar Calea Ferată din Moldova și va viza reabilitarea infrastructurii feroviare pe coridorul de transport feroviar Vălcineț-Ungheni-Chișinău-Căinari din Moldova.

Acesta face parte dintr-o reformă generală la nivelul întregii țări, menită să îmbunătățească infrastructura feroviară existentă și să alinieze, pe termen lung, rețeaua feroviară a Moldovei la standardele și practicile UE.

Prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, a subliniat importanța acestui proiect și a menționat că el va contribui la dezvoltarea economică pe termen lung a întregii regiuni.

„Suntem recunoscători atât Comisiei Europene, cât și BEI pentru susținerea eforturilor noastre de a dezvolta o rețea feroviară modernă și eficientă în Moldova. Reabilitarea coridorului feroviar nord-sud al țării, care este un proiect de o importanță deosebită în contextul „Culoarelor de Solidaritate”, va aduce beneficii economice pe termen lung pentru întreaga regiune. Proiectul este o parte crucială a eforturilor noastre de a integra pe deplin Moldova în rețeaua feroviară europeană. Ne vom baza în continuare cu încredere pe sprijinul BEI și al UE pentru a atinge acest obiectiv.”

Articole asemănătoare

Back to top button