fbpx

Te-ai săturat să ți se aburească ochelarii? Tehnologia care te scapă de problemă

Poate fi mai mult decât frustrant atunci când ochelarii tăi se aburesc – doar întreabă pe oricine a purtat o mască în ultimii doi ani de pandemie. Cu toate acestea, nanotehnologia ți-ar putea menține în curând vederea clară. Cercetătorii ETH Zurich au dezvoltat un „nanocoating” de aur care încălzește sticla cu până la șapte grade Celsius, prin absorbția unei cantități mari de radiații infraroșii, menținând ochelarii tăi clari în multe condiții umede, scrie Playtech.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Spre deosebire de abordările convenționale, care pur și simplu răspândesc apa folosind molecule hidrofile, acest lucru împiedică chiar începerea condensului.

Nu ți se mai aburesc ochelarii

Acoperirea cu grosimea de 10 nm plasează aurul între straturi de oxid de titan care nu numai că amplifică efectul de încălzire prin refracție, dar protejează aurul împotriva uzurii. De asemenea, designul nu va duce la supraîncălzire pe vreme caldă, deoarece împiedică radiațiile să ajungă pe cealaltă parte. ETH dorește să sublinieze că a realizat asta folosind tehnici comune de producție, cum ar fi depunerea de vapori pe bază de vid. Cu alte cuvinte, companiile ar putea să nu fie nevoite să-și reînnoiască liniile de producție.

Înainte să întrebi: nu este atât de scump pe cât crezi. În timp ce aurul este un material scump, cantitatea necesară este atât de mică (este de aproximativ 12 ori mai subțire decât o foiță de aur obișnuită), încât nu ar trebui să adauge prea mult la prețul ochelarilor tăi. Cu toate acestea, echipa plănuiește să studieze utilizarea altor metale.

Cu toate astea, s-ar putea să mai trebuiască să aștepți un timp înainte de a găsi ochelari acoperiți cu aur la magazinul de lângă tine. Deși cercetătorii au solicitat un brevet, nu există deocamdată companii care să adopte invenția. S-ar putea să nu se limiteze la ochelari, din fericire. Grupul de cercetare consideră tehnologia ca fiind utilă și pentru reducerea aburirii parbrizelor mașinilor, iar implementările viitoare ar putea fi utile pentru oglinzi, geamuri și multe alte suprafețe transparente care trebuie să rămână clare.

Articole asemănătoare

Back to top button