fbpx

studiu | Dacă ai părinți severi poți fi predispus să dezvolți depresie

O nouă cercetare, prezentată la Congresul Colegiului European de Neuropsihofarmacologie (ECNP) de la Viena, a descoperit că educația „strictă” parentală poate modifica modul în care corpurile copiilor citesc ADN-ul, ceea ce le-ar putea crește riscul biologic de depresie atât în ​​adolescență, cât și mai târziu în viața de adult.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Părintele prea strict alterează ADN-ul copiilor, pentru a-i face deprimați” sună ca un titlu creat doar pentru a aduna clickuri – dar nu este atât de exagerat pe cât pare. Este un rezultat al epigeneticii – adică știința ciudată a modului în care mediul și comportamentul tău pot influența felul în care funcționează genele tale.

Echipa a confirmat acest lucru prin compararea a două grupuri de copii, toți cu vârsta cuprinsă între 12 și 16 ani, care au raportat că au crescut fie sub o bună educație parentală – de exemplu, părinți care i-au susținut și le-au oferit libertate – sau educație dură, care includea lucruri precum pedepse fizice, comportament manipulator și strictețe extremă.

Chiar înainte de a fi efectuată analiza ADN, echipa a observat că mai mulți dintre copiii din cel de-al doilea grup prezentau deja semne inițiale de depresie. Acest lucru nu ar fi neașteptat: există o mulțime de dovezi că așa-numita „disciplină fizică” este asociată cu o sănătate mintală mai precară, întârzieri în dezvoltare, substanță cenușie redusă din creier și chiar un risc crescut de abuz de droguri și alcool.

Articole asemănătoare

Back to top button