fbpx

Starea copilului care ar fi fost traumat la naștere continuă a fi una gravă. Institutul Mamei și Copilului oferă mai multe detalii

Un bărbat din Ștefan Vodă a povestit pe 1 iulie curent, în cadrul unei conferințe de presă, că medicii de la Institutul Mamei și Copilului care au preluat nașterea copilului său i-au afectat grav sănătate atât a micuțului, cât și a soției sale. Acesta a spus că bebelușul s-a născut cu asfixie severă, care i-a afectat 90% din creier. 

După ce Comisia formată la instituția medicală a examinat documentaţiei medicale și a discutat atât cu personalul medical care a asistat la naștere, cât și cu pacientă, administrația IMSP Institutul Mamei și Copilului s-a constatat că în conduita nașterii nu a avut loc utilizarea mediamentelor și aplicarea manevrelor contraindicate în obstetrica modernă.

În timp ce femeia spune că i s-a administrat preparatul „Misoprostol” cu scopul inducerii travaliului, personalul medical afirmă că, datorită debutului spontan al travaliului, inducerea travaliului nu a fost efectuată. Conform relatării medicului obstetrician-ginecolog, în faza latentă a naşterii, pacientei i s-a administrat preparatul tabletat „Nifedipină”. Indicarea acestuia a fost cauzată de apariţia hipertensiunii arteriale moderate, fapt confirmat și de femeie.

„Necesitatea administrării Oxitocinei a fost dictată de dinamica lentă a dilatării colului uterin, confirmată prin Tocografie: contracțiile neregulate cu intensitate mică. Faptul administrării dozelor majorate de Oxitocină 10 UI în perfuzie (doza admisibilă conform protocoalelor curente) cu scopul intensificării forţelor de contracţie, asupra căruia relatează pacienta, au fost infirmate de către medicul curant şi moaşe. Conform afirmaţiilor lor a doua fiolă de Oxitocină a fost pregătită pentru profilaxia hemoragiei în perioada a III-a de naştere”, se mai arată în comunicat emis.

Adminsitrația spitalului mai spune că la naştere a fost efectuată analgezie peridurală, iar în timpul travaliului a fost monitorizată starea intrauterină a fătului prin înregistrarea periodică a bătailor cardiace fetale şi ascultarea intermitentă a acestora cu ajutorul sonodopler. Conform relatărilor pacientei şi a personalului medical, pe tot parcursul primei perioade a naşterii, bătăile cardiace fetale au fost în limitele normei. În perioada a doua a naşterii a fost apreciată diminuarea ritmului bazal al BCF până la 110 b/min în timp de repaos şi până la 90 b/min în timpul contracţiilor, care se restabileau rapid după contracţii.

Repetarea epizoadelor de bradicardie a servit ca indicaţie pentru finisarea naşterii prin aplicarea ventuzei obstetricale. Înaintea procedurii de vacuum-extracţie a fătului, în sala de naştere a fost invitat personalul medical pentru efectuarea manevrelor şi a fost informat şeful Centrului Perinatal.

„Imediat după naștere starea nou-născutului a fost apreciată ca gravă, condiţionată de aspiraţia masivă a lichidului amniotic. Luînd în considerație faptul că copilul nu a reacționat pozitiv la măsurile inițiale de resuscitare s-a decis de a intuba imediat copilul și plasat la ventilație mecanică, după care a fost transferat în secția de Reanimare și terapie intensivă nou-născuți pentru investigare, monitorizare și tratament. Evaluarea clinică făcută în primele minute de viaţă (scor Apgar) nu a influențat volumul și calitatea măsurilor de resuscitarea întreprinse de către personalul medical”, mai spune adminstrația Institutului Mamei și Copilului.

În prezent, copilul este internat în secția Neurologie nou-născuți în stare gravă și este sub supravegherea și monitorizarea permanentă a personalului medical cu oferirea asistenței medicale necesare.

Cazul dat va fi investigat în continuare în cadrul unei comisii constituite de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu participarea unor experți externi, rezultatele și concluziile căreia urmează a fi comunicate ulterior.

Articole asemănătoare

Back to top button