fbpx

Sondaj: Așteptările salariale ale moldovenilor sunt aproape de ceea ce real se plătește în R. Moldova

Potrivit unui sondaj realizat în februarie 2024 de către CBS Research, la comanda IDIS „Viitorul”, moldovenii continuă să-și proiecteze viitorul peste hotare, deși fenomenul înregistrează o scădere în intensitate. Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a prezentat datele în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță” pe 8 martie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Sondajul relevă că 24,9% dintre moldoveni au fost peste hotare anul trecut, iar 18,5% nu au călătorit niciodată în afara țării. În ceea ce privește așteptările salariale, respondenții consideră că un salariu de 17,500 lei ar împiedica plecarea peste hotare. Sondajul arată, de asemenea, o creștere a așteptărilor salariale în ultimii ani, de la 10,500 lei în 2017 la 17,500 lei în 2024.

Cercetarea evidențiază diferențe semnificative în intenția de a pleca peste hotare în funcție de vârstă, iar categoria de vârstă 18-29 de ani se evidențiază cu cea mai mare propensitate la migrație. Totuși, expertul menționează că 44,5% dintre respondenți nu ar pleca în niciun caz din țară.

În ceea ce privește viitorul copiilor, 37,8% dintre respondenți văd acest viitor în Republica Moldova, în timp ce 57,6% îl proiectează peste hotare. De asemenea, se constată o creștere a numărului de moldoveni care s-au întors din străinătate și nu intenționează să plece în următoarele șase luni, ajungând la 17,5% în februarie 2024.

Sondajul oferă, de asemenea, informații despre sursele de venit din străinătate, unde transferurile bancare rămân principala metodă, iar 83,9% dintre respondenți le utilizează. În concluzie, cercetarea sugerează o ușoară creștere a economiei subterane, legată de remunerarea muncii, în contextul crizei prin care au trecut cetățenii Republicii Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button