fbpx

Schemă criminală în jurul „Loteriei Moldovei” în beneficiul lui Plahotniuc. Procurorul general anunță o cauză penală

Bugetul de stat a fost prejudiciat cu sute de milioane de lei ca urmare a transmiterii unor companii străine, prin scheme dubioase, a controlului în domeniul jocurilor de noroc. Procuratura Generală a anunțat că factori de decizie ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Proprietății Publice și alte persoane, urmărind facilitarea obținerii controlului unor agenți economici în domeniu, folosind intenționat situația de serviciu, ar fi creat premise pentru preluarea afacerii în beneficiul unui cerc restrâns de persoane prin intermediul Loteriei Naționale a Moldovei, elaborând și promovând legislația necesară, precum și trucarea unor activități.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Informația a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă susținută joi dimineața de procurorul general.

Favorizarea intereselor terțelor persoane în detrimentul intereselor statului este evidentă și rezultă din acțiunile reprezentanților autorităților publice privind modificarea cadrului legal, soldat cu diminuarea sau eliminarea taxelor pentru activitățile în domeniul jocurilor de noroc”, a declarat procurorul general.

Statul, prejudiciat cu sute de milioane de lei

În urma schemei, între anii 2017-2019, bugetul public a ratat venituri de circa 400 de milioane de lei.

Direcționarea mijloacelor financiare acumulate sub formă de taxe și impozite din activitatea jocurilor de noroc până la instituirea monopolului de stat în domeniu erau suficiente pentru dezvoltarea sectorului doar de către Loteria Națională a Moldovei, fără cedarea unei cote importante din venituri partenerilor privați”, a spus Stoianoglo.

Procurorul general anunță intentarea unei cauze penale

Potrivit lui, Procuratura Generală a inițiat o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, comis cu participație, de către persoane publice, în interes material personal sau în interesul terților, manifestat prin atribuirea în beneficiul unor companii străine, conform schemelor dubioase, a domeniului jocurilor de noroc, soldat cu prejudicierea bugetului public național.

În rezultatul acestui parteneriat public-privat, circa 65 de companii autohtone și-au stopat activitatea, mii de oameni au rămas fără locuri de muncă, zeci de companii și persoane au fost ilegal trase la răspundere penală, zeci de întreprinderi își revendică până în prezent de la Ministerul Finanțelor despăgubirile estimate la milioane de lei în legătură cu sistarea licențelor, pe care le-au plătit în avans.

În același timp, firmele cu „afacere privilegiată” achită milioane de lei pentru a-și face publicitate la posturile radio și TV, afiliate cetățeanului Plahotniuc. Acestea sunt rezultatele reale ale acelui parteneriat public-privat”, a mai declarat procurorul general.

Potrivit lui, procurorii întreprind o serie de acțiuni de urmărire penală pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați în această schemă criminală.

Back to top button