update | Morari afirmă că soția lui Stoianoglo este beneficiarul final al unor companii ce-i aparțin lui Platon. Procurorul general respinge acuzațiile
Procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă mai multe acte din care rezultă că două companii ucrainene, care aparțin direct sau prin intermediar lui Veaceslav Platon, au de facto un beneficiar final pe numele Țvetana Kurdova, adică același nume pe care îl are soția procurorului general, Alexandr Stoianoglo. De cealaltă parte, Procuratura Generală (PG) a venit cu o reacție rapidă la declarațiile lui Morari, respingându-le categoric și afirmând că nu există nicio legătură a membrilor familiei lui Alexandr Stoianoglo cu entitățile respective.
(update 17:55) Într-un comunicat de presă, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță că va analiza informațiile relatate de către procurorul-șef suspendat al PA și va reveni ulterior cu o reacție.
Știrea inițială:
Astfel, susține Morari, între omul de afaceri Veaceslav Platon și procurorul general ar exista legături de afaceri.
Potrivit lui Viorel Morari, compania Verlok Development, a cărei fondator este un cetățean al Ucrainei și Republicii Moldova, a transmis, urmare a unei decizii a Curții Supreme de Jusiție (CSJ), o cotă de participare de 4,5% din acțiunile Moldinconbank către compania de asigurări ASITO. Beneficiarul final al acestei companii figurează Țvetana Kurdova.
Șeful suspendat al PA susține că o altă companie ce figurează pe site-ul oficial ala Ministerului Justiției din Ucraina, Jet Bussiness limited INC, este înregistrată pe numele lui Platon, având același beneficiar final – Țvetana Kurdova. Această companie a transmis cota de 3,9% acțiuni de la Moldinconbank către ASITO. De fapt, aceste acțiuni au fost blocate la Moldinconbank, afirmă Morari.
Potrivit lui Morari, legătura soției lui Stoianoglo cu interesele lui Veaceslav Platon explică de ce se urgentează dosarul în care ultimul cere 300.000.000 de dolari americani.
„Pe Stoianoglo nu l-a durut tare mult drepturile omului. Se vrea obținerea unei decizii favorabile lui într-o altă decizie necesară lui Veaceslav Platon. Asta se vede foarte bine atunci când Platon intimidează sau corupe persoane care au legătură cu procesul penal unde este vizat”, a declarat acesta.
Viorel Morari a mai declarat că nu îi este frică nici de Stoianogli, nici de Platon, și că va depune toată străduința „pentru a scoate în vileag acțiunile ilegale ale celor doi, care aduc o atingere gravă independenței organelor procuraturii și a justiției”.
Stoianoglo „respinge ferm și categoric acuzațiile grave” de la „persoane cu serioase probleme penale”
Reacția PG, dar și a procurorului general, nu s-a lăsat mult așteptată. Într-un comunicat de presă, instituția se arată nevoită să vină cu precizări la „insistența cu care persoane cu serioase probleme penale încearcă pe orice căi și cu orice preț să discrediteze activitatea Procuraturii și în mod special a procurorului general.
„Alexandr Stoianoglo, respinge ferm și categoric acuzațiile grave, lansate atât asupra sa, cât și la adresa membrilor familiei sale, prin care se încearcă acreditarea ideii că ar avea vreo tangență cu anumite companii delicte, afiliate unui figurant pe anumite dosare.
Asumându-și investigații de asemenea anvergură, Procuratura a anticipat și a preîntâmpinat societatea că odată cu avansarea în anchete, vom fi supuși atacurilor și presiunilor din partea celor care au deservit statul capturat”, se arată în comunicat.
„Apar câteva întrebări firești către șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, care având un asemenea „compromat” a ales să le prezinte abia acum și cum de se face că a aflat primul despre schimbarea subită, pe site-ul Ministerului ucrainean al Justiției a acestor date?
Potrivit informațiilor operative, obținute de la colegii ucraineni, ieri, 5 ianuarie 2021, într-un birou notarial de la Kiev, persoane deocamdată neidentificate, au autentificat notarial modificări în registrul companiilor la care s-a referit respectivul, astfel încât, peste noapte, beneficiar final al acestor firme să figureze numele soției procurorului general”, se mai arată în mesaj.
Conform PG, „sunt absolut clare și firești tentativele persoanelor certate la cuțit cu legea de a minți şi manipula cinic cu date pentru a crea neîncredere în cei care-i anchetează și să-şi facă jocurile”.
Instituția precizează că „această intervenție a inculpatului Morari vine după informarea despre citarea sa pentru săptămâna viitoare la Procuratură pentru a fi pus sub învinuire pe mai multe capete de acuzare pentru infracțiuni din perioada exercitării funcției de Șef al Procuraturii Anticorupție”.
„Amintim că Procuratura gestionează o cauză penală privind amestecul în înfăptuirea urmăririi penale pe frauda bancară, iar acțiunile persoanelor care au falsificat documente și au introdus recent modificări în sistemul informațional al Ministerului ucrainean al Justiției vor fi examinate prin prisma acestei componențe de infracțiuni.
Procuratura nu va participa la campaniile toxice și mincinoase, lansate împotriva instituției și nu va ceda presiunilor, chiar dacă acestea sunt din ce în ce mai agresive”, au adăugat reprezentanții instituției.