fbpx

Satul Floreni, tot mai aproape de unirea cu orașul Sângera. CEC: „Au fost întrunite cerințele”

Comisia Electorală Centrală anunță că grupul de inițiativă pentru inițierea procesului de amalgamare voluntară a satului Floreni, raionul Anenii Noi, cu orașul Sîngera, municipiul Chișinău, a întrunit cu succes cerințele legale necesare pentru demararea acestui proces.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul ședinței de marți, 9 aprilie, CEC a validat rezultatele verificării listelor de subscripție prezentate de grupul de inițiativă, constatând că au fost colectate 1 632 de semnături ale susținătorilor, din care 1 420 au fost declarate valabile.

Conform prevederilor legale stipulate în Legea nr. 225/2023 privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale, grupul de inițiativă a trebuit să colecteze cel puțin 330 de semnături, reprezentând 10% din numărul total de alegători înregistrat în satul Floreni, pentru a putea avansa propunerea de unire.

Astfel, Comisia a constatat că au fost întrunite cerințele privind subiectul inițierii procesului de amalgamare voluntară, fiind respectată și condiția ca propunerea să fie înaintată din partea a 10 la sută din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază în unitatea administrativ-teritorială respectivă, fiind întrunite condițiile prevăzute de lege.

Amintim că la sfârșitul lunii noiembrie 2023, Guvernul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale. Documentul descrie întreg procesul, stabilește criteriile și condițiile pentru realizarea acesteia.

Potrivit Executivului, autoritățile vor susține localitățile amalgamate prin acordarea surselor financiare pentru stimularea bugetelor. De asemenea, localitățile vor beneficia de suport financiar pentru dezvoltarea infrastructurii și pregătirea procesului de amalgamare voluntară. Pentru anul 2024 în legea bugetului de stat sunt prevăzuți 150 de milioane de lei.

Conform datelor statistice, administrația publică locală este extrem de fragmentată, aproape 90% din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I având o populație redusă, sub 5000 de locuitori.

Articole asemănătoare

Back to top button