fbpx

Reacția Tiraspolului, după ce OSCE a cerut înlocuirea „pacificatorilor” ruși cu o misiune civilă internațională

Vitalii Ignatiev susține că misiunea actuală, sub egida Rusiei, este eficientă în menținerea păcii și stabilității în regiune. Într-un comunicat recent, așa-numitul ministru de Externe din stânga Nistrului, Vitalii Ignatiev, a comentat declarația Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care a solicitat înlocuirea misiunii de „pacificatori” din Transnistria cu o misiune civilă internațională.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit informațiilor publicate de Rupor.md, Ignatiev consideră că justificarea propunerii prin „nevoile reale de pe teren” este o speculare și subliniază că populația din stânga Nistrului își dorește menținerea păcii și stabilității.

Ignatiev a afirmat că misiunea actuală, desfășurată sub egida Rusiei, a fost eficientă în îndeplinirea necesităților regionale timp de peste 30 de ani. El a argumentat că schimbările propuse ar trebui efectuate doar după reglementarea conflictului transnistrean. În susținerea poziției sale, Ignatiev a menționat că în istoria conflictului a existat deja o misiune civilă de observatori, care nu a reușit să oprească atacul forțelor din Republica Moldova asupra orașului Bender, soldat cu pierderi umane semnificative.

Ignatiev a concluzionat că propunerea OSCE ar implica înlocuirea unui mecanism care a reușit să facă față provocărilor de-a lungul anilor cu unul care a eșuat în trecut. În cadrul celei de-a 30-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a OSCE, desfășurată la Vancouver, delegații au adoptat o rezoluție pe situația din Republica Moldova, care a inclus și invitația de a iniția discuții politice pentru transformarea misiunii de menținere a păcii din Transnistria într-o misiune civilă multilaterală, cu un mandat internațional recunoscut, adaptat la nevoile reale de pe teren.

Articole asemănătoare

Back to top button