fbpx

Reacția celor cinci preoți opriți din a oficia slujbe și eliberați din funcție

Cei cinci preoți recent opriți de la oficierea slujbelor și eliberați din funcția de paroh au venit cu o reacție la decizia Mitropoliei Moldovei. Ei resping hotărârea instituției bisericești, susținând că nu se vor conforma acesteia, considerând-o nulă pentru ei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aceștia au fost acuzați că au părăsit „samavolnic” Biserica Ortodoxă din Moldova, refuzând să se supună autorităților bisericești ierarhic superioare și încălcând jurământul depus la hirotonie.

Unul dintre preoți, Andrei Oistric, parohul bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Malcoci, raionul Ialoveni, a declarat pentru Radio Moldova că biserica sa a trecut la Patriarhia Română în semn de protest față de Patriarhia Rusă, subordonată Mitropoliei Moldovei, care sprijină războiul Rusiei în Ucraina.

Oistric a subliniat că hotărârea Mitropoliei Moldovei nu se aplică bisericii sale, care nu mai face parte din această Mitropolie încă din luna octombrie, când a aderat la Mitropolia Basarabiei.

Acest preot a insistat că trecerea bisericii la Mitropolia Basarabiei este o acțiune de restabilire a unei nedreptăți istorice și că ei, preoții care slujesc în parohii, știu mai bine ce vrea poporul lor. El a menționat că măsura luată de Mitropolia Moldovei este nulă și pentru ceilalți preoți vizați.

„Noi nu mai facem parte din Mitropolia Moldovei și de aceea nu poți tu să vii acum cu anumite sancțiuni pe marginea a ceea ce nu-ți aparține de fapt. Motivul care a stat la baza deciziei noastre este refacerea unei nedreptăți istorice. Să știți că noi, cei de jos, preoții care trăim într-adevăr în parohii, noi știm mai bine ce vrea de fapt poporul nostru”, a menționat Andrei Oistric.

Amintim că parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din capitală, Pavel Borșevschi, alături de un grup de preoți din protopopiatul Chișinău, sectorul II, i-au cerut ieri Mitropolitului Vladimir, prin intermediul unei scrisori, inițierea procesului de aderare a Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove la Patriarhia Română.

Totuși, Pavel Borșevschi propune ca Mitropolia Moldovei să devină partea a Patriarhiei Române, dar să rămână sub omoforul Mitropolitului Vladimir.

Mitropolitul Vladimir va convoca joi, 16 noiembrie, o ședință cu toți protopopii pentru a discuta despre migrarea preoților de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei.

Articole asemănătoare

Back to top button