fbpx

R. Moldova și Ucraina au semnat un memorandum ce are drept obiectiv integrarea europeană a celor două țări

Parlamentul Republicii Moldova și Rada Supremă a Ucrainei au încheiat un Memorandum de înțelegere. Documentul a fost semnat de șeful legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, și omologul său ucrainean, Ruslan Stefanchuk, în cadrul celui de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea, care s-a desfășurat în Republica Cehă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Memorandul de înțelegere a fost semnat cu scopul intensificării relațiilor parlamentare bilaterale, inclusiv în contextul în care atât Republica Moldova, cât și Ucraina au drept obiectiv integrarea europeană, după ce au primit statutul de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

„Republica Moldova și Ucraina au convenit să consolideze cooperarea, pentru a reglementa un cadru comun de sprijinire a proceselor și procedurilor parlamentare. Potrivit Memorandumului de înțelegere, colaborarea dintre Parlamentul Republicii Moldova și Rada Supremă a Ucrainei va viza mai multe aspecte. Printre acestea figurează susținerea și promovarea valorilor democratice, a drepturilor și a libertăților fundamentale, a stabilității și a securității în regiune; îmbunătățirea standardelor proceselor și procedurilor legislative, care vor permite încorporarea eficientă a agendei de integrare în UE și intensificarea cooperării cu NATO. De asemenea, Parlamentul Republicii Moldova și Rada Supremă a Ucrainei își vor consolida eforturile pentru gestionarea mai eficientă a unor eventuale crize și pentru promovarea intereselor comune în vederea apropierii de Uniunea Europeană.”, se arată în mesajul informativ al Parlamentului.

Potrivit Legislativului, instituțiile parlamentare de la Chișinău și Kyiv vor depune eforturi pentru consolidarea capacităților instituționale de sporire a transparenței activității și de asigurare a suportului analitic și de cercetare în procesul legislativ. În contextul consolidării cooperării interparlamentare, vor fi organizate vizite reciproce la nivelul conducerii parlamentelor, reuniuni comune ale comisiilor parlamentare și ale grupurilor de prietenie, vizite de studiu și schimb de bune practici, instruiri, conferințe parlamentare etc. Acțiunile vor viza atât corpul de deputați, cât și funcționarii publici.

 

Articole asemănătoare

Back to top button