Prețurile pentru alimente au crescut la nivel global. Ce produse s-au scumpit?
Prețurile la produsele alimentare au crescut în luna octombrie la nivel global, acest lucru a fost determinat de majorarea semnificativă a cotațiilor internaționale pentru zahăr și cerealele de consum curent.
Aceste constatări au fost prezentate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), relatează Moldpres. Indicele FAO pentru prețurile la alimente a înregistrat o medie de 172,7 puncte în octombrie, fiind cu 1,7 % mai mare decât luna precedentă și cu 6 % mai mare decât luna octombrie 2018. Prețurile la cereale a crescut cu 4,2 % în cursul lunii, costul zahărului s-a majorat cu 5,8 %, uleiurile vegetale sunt cu 0,5% mai scumpe, iar carnea – cu 0,9 %.
De asemenea, FAO și-a redus prognoza pentru producția mondială de cereale în acest an. Astfel, în 2020, cantitatea scăzută de precipitații ar putea împiedica însămânțarea de culturi, inclusiv a grâului în Uniunea Europeană și a porumbului în America de Sud.