fbpx

Președinta Fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii”, condamnată la 8 ani de închisoare

În data de 6 noiembrie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și-a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile președintei Fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii”, învinuită de săvârșirea infracțiunii de escrocherie și trafic de influență. Aceasta a fost condamnată la opt ani de închisoare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, cauzele penale au fost pornite în anul 2017, de către Centrul Național Anticorupție, în temeiul unui denunț. Astfel, conform materialelor cauzelor, inculpata, în anul 2014, a dobândit de la denunțătoare prin înșelăciune și abuz de încredere 500 de euro, sub pretextul unui împrumut pentru perfectarea unor documente la Primăria municipiului Chișinău, în vederea înstrăinării unui teren ce-i aparține, fără intenția de a restitui împrumutul acordat. În aceeași perioadă și sub același pretext (a unui împrumut), femeia a dobândit ilicit de la denunțătoare mijloace bănești în sumă de 38 000 de euro.

Un an mai târziu, în 2015, sub pretextul influenței asupra magistraților din cadrul Curții Supreme de Justiție, învinuita a extorcat și a primit de la denunțătoare mijloace bănești în mărime de 3 000 de euro, în vederea influențării magistraților să adopte o decizie favorabilă în cadrul unui litigiu civil, parte a căruia era fiul denunțătoarei.

Respectiv, în rezultatul judecării cauzei mai mult de doi ani, prin sentința din 6 noiembrie 2023, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea infracțiunii de escrocherie, stabilindu-i o pedeapsă cu închisoare pe un termen de opt ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis pentru femei și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții de administrare a bunurilor altor persoane pe un termen de cinci ani.

Totodată, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea infracțiunii de escrocherie și trafic de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen a câte un an pentru fiecare infracțiune, însă cu liberare de răspundere penală pe motivul intervenirii termenului de prescripție de atragere la răspundere penală.

În plus, până la definitivarea sentinței, inculpatei i-a fost aplicată o măsură preventivă – obligația de a nu părăsi țara.

Articole asemănătoare

Back to top button