fbpx

Pfizer și Moderna ezită să ofere vaccinuri Republicii Moldova. Maia Sandu explică întârzierea dozelor

Dozele de vaccin anti-COVID promise de România și de platforma COVAX întârzie să ajungă în Republica Moldova din motiv că producătorii Pfizer și Moderna încă nu sunt gata să dea acordul pentru livrarea spre țara noastră. Așa explică președinta Maia Sandu amânarea începerii procesului de imunizare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Vaccinul ajunge dificil din cauza acordului producătorului. E foarte dificil să-l obții. În cazul donațiilor cu România am început discuțiile cu Pfizer. Două luni am discutat în cadru trilateral ca să permită Pfizer ca România să facă această donație și n-am reușit să ajungem la un final pe acest acord.

Apoi am început discuții cu Moderna, pentru că România primește doze și de la Moderna, nu au finalizate nici aceste discuții. Iarăși discuția nu e finalizată. AstraZeneca a venit mai târziu și cu ei am reușit să ajungem la acord ca România să poată face această donație”, a spus Maia Sandu la emisiunea În Profunzime la ProTV.

Totuși, s-a reușit un dialog cu AstraZeneca așa încât dozele promise de România ar urma să ajungă în țară în maxim 10 zile, dă asigurări șefa țării.

„Sperăm că săptămâna viitoare, maxim în 10 zile, ajung aceste 20.000 de doze de vaccin care sunt suficiente pentru 10.000 de oameni care vor fi cei din prima linie. Mai exact sunt 6000 – din personalul medical din prima linie, și alții din rândul personalului medical din linia a doua”, a subliniat președinta.

Șefa statului afirmă că nu vom putea conta doar pe donații și e nevoie și de achiziții de doze.  „E nevoie de cam 800 de milioane de lei ca să obținem vaccin pentru toată populația, ținând cont și de donațiile promise”, a spus Maia Sandu.

Amintim că autoritățile moldovenești așteptau livrarea primului lot de vaccin anti-coronavirus până la jumătatea lunii februarie, prin intermediul platformei COVAX. Cu toate acestea, până la 15 februarie, Moldova nu primise vaccinul. Potrivit planului de imunizare, de îndată ce vaccinurile vor ajunge în țară, vor începe să vaccineze în primul rând lucrătorii din domeniul sănătății.

Acum două zile, Executivul de la București a aprobat normele legale prin careeste posibilă expedierea, în Republica Moldova, a primei tranșe de vaccinuri într-un număr de 20.000 de doze.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button