fbpx

foto | Peste 30 de copii s-au intoxicat la o tabără din Chișinău. Ce au mâncat aceștia

Peste 30 de copii au acuzat simptome de toxiinfecție cu adresarea ulterioară la instituțiile medicale, în urma depistării unui focar de toxiinfecție alimentară la un centru de agrement pentru copii din capitală.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit primelor rezultate de laborator, s-a detectat prezența bacteriei Salmonella în proba de paste făinoase (tăieței) cu ou și în proba de piept de pui, produse utilizate ca materie primă pentru prepararea bucatelor pentru copii.

Menționăm că la începutul lunii iulie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a fost notificată de Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău, cu privire la înregistrarea unui focar de toxiinfecție alimentară la acel centru de agrement pentru copii, gestionat de o fundație.

Ulterior, inspectorii ANSA au demarat o anchetă epidemiologică în scopul investigării cazului dat.

În rezultatul controlului, s-a constatat că tabăra activa în lipsa autorizației sanitar-veterinare de funcționare pentru unitate de alimentație publică și în lipsa permisului de funcționare a taberelor cu sejur de zi, eliberat de Comisia intersectorială.

S-a mai scos în evidență și lipsa autorizației sanitar veterinare de funcționare pentru prestarea serviciilor de catering.

Astfel, s-au depistat încălcări grave ale legislației în domeniul siguranței alimentelor și igienei alimentare precum:

  • neasigurarea trasabilității produselor alimentare achiziționate și a produselor culinare preparate în unitate;
  • lipsa meniului-model pentru alimentația copiilor, în timpul frecventării taberei de odihnă cu sejur de zi;
  • nerespectarea recomandărilor privind regimului alimentar sănătos şi activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Admiterea produselor alimentare interzise pentru alimentația copiilor;
  • lipsa condițiilor igienice de preparare a bucatelor la blocul alimentar;
  • achiziționarea produselor alimentate de la unitatea de catering în lipsa documentelor ce confirmă siguranța și calitatea produselor;
  • transportarea produselor alimentare cu mijloc de transport neautorizat sanitar-veterinar.
  • deservirea bucatelor culinare pe teritoriul unității într-un cort mobil, amenajat necorespunzător, la temperatura ambientală;
  • nerespectarea încrucișării fluxului tehnologic;
  • lipsa comisiei de triere constituită prin ordin al directorului instituției și a registrului de triaj al produselor ușor perisabile;
  • lipsa fișelor tehnologice de preparare a bucatelor, precum şi alte materiale informative privind procesul tehnologic;

În urma neconformităților depistate, atât fundația cât și unitatea de alimentație publică și-au sistat temporar activitatea.

Ancheta toxiinfecției alimentare este în curs de desfășurare.

Foto: anre.md
Foto: anre.md
Foto: anre.md
Foto: anre.md

Articole asemănătoare

Back to top button