fbpx

Pădurea Amazoniană – în continuare distrusă de incendii ilegale. „Strategia guvernului nu este eficientă”

Una dintre principalele surse de oxigen ale planetei – Pădurea Amazoniană – este în continuare afectată de numeroase incendii ilegale. Se întâmplă la doar o lună după ce s-a introdus interdicţia privind arderea terenurilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Cifrele arată că strategia guvernului nu este eficientă pentru oprirea distrugerii pădurii cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă”, a declarat purtătoarea de cuvânt din cadrul filialei braziliene a organizaţiei Greenpeace, Christiane Mazzetti.

În perioada 16 iulie – 15 august, au fost înregistrate 20.473 de incendii și numai în primele 15 zile ale lunii august au fost consemnate peste 15.000 de incendii, a informat Institutul Naţional de Cercetări Spaţiale.

Așadar, în comparație cu aceeași perioadă din 2019, în acest an deflagrațiile s-au redus doar cu 8%. De menționat e că, anul trecut, interdicţia privind incendierea terenurilor încă nu exista, iar militarii nu erau antrenați în lupta de combatere a acestei practici.

Pe 16 iulie, guvernul brazilian a interzis acţiunile de incendiere a terenurilor în regiunea amazoniană şi în Pantanal – cea mai mare mlaştină din lume – pentru o perioadă de 120 de zile.

În ciuda acestei măsuri, preşedintele Jair Bolsonaro este în continuare acuzat pentru că susține exploatarea economică în regiunea amazoniană și pentru că guvernul intenţionează să trimită militari în zonă până în 2022. Potrivit activiştilor de mediu, forţele armate desfăşurate în regiunea amazoniană – începând din luna mai – nu pot stopa defrişările ilegale decât pentru o perioadă scurtă de timp, transmite Agerpres.

„Plămânii Pământului” au pierdut peste 10.000 de kilometri pătrați într-un singur an, defrișările din august 2018 – iulie 2019 fiind cele mai masive din ultimii ani. Mai mult, anul trecut, recordul de incendii a provocat o mulțime de pagube. Pădurea Amazoniană este cea mai mare pădure tropicală din lume. Savanții consideră că zona este importantă pentru a diminua schimbările climatice, deoarece aceasta absoarbe cantități considerabile de dioxid de carbon din atmosferă.

Articole asemănătoare

Back to top button