fbpx

Ministrul Energiei: „Gazpromul nu primește bani pentru gazul livrat în Moldova din luna decembrie”

Gazpromul nu primește bani pentru gazul livrat în Republica Moldova din luna decembrie din cauza datoriilor regiunii transnistrene, afirmă ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov. Acesta a menționat că Gazpromul tolerează datoriile malului stâng, dar când gazul ajungea pe malul drept, concernul rus recurgea la „limitarea volumelor de livrare, șantaj”, în cadrul emisiunii televizate „Freedom”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Datoria este a Moldovagaz față de Gazprom, iar aceasta în termeni strict comercial, este o datorie privată. Debitorul Moldovagaz este, de facto, o companie-fiică a Gazprom. Deci Gazprom e dator față de Gazprom. Careva active cu care să fie acoperită datoria fie pe malul drept, fie stâng, în opinia mea, nu există. Gazprom tolerează situația de neachitări. Dacă pentru malul drept, invocând o datorie calculată de șapte sute și ceva milioane de dolari, Gazprom a purces la limitarea volumelor de livrare, șantaj, încercare de a schimba formula, măsuri destul de drastice, păi pentru datoria aferentă consumului de pe malul stâng, vorbim despre circa opt miliarde de dolari sau chiar mai mult, dar orișicare cifră n-ar fi, acoperire reală, această datorie nu are”, a subliniat Victor Parlicov

Ministrul a ținut să menționeze că niciuna dintre părți nu a reziliat contractul de livrare a gazului, deși ambii au încălcat parțial contractul.

Amintim că întreaga cantitate de gaze naturale livrată de Gazprom în luna decembrie și ianuarie a ajuns în regiunea transnistreană după ce S.A. Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), care a fost prelungit.

Chișinăul și Tiraspolul au convenit că aibă aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 USD/MW.

Articole asemănătoare

Back to top button