fbpx

Mesajul premierului Ion Chicu de Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități: „Barierele pot fi reduse…”

Anual, la 3 decembrie, comunitatea mondială marchează Ziua persoanelor cu dizabilități. Într-un mesaj al premierului Ion Chicu se menționează că această dată are o mare importanță socială și educativă și este un prilej în plus să conștientizăm că putem și trebuie să fim mai buni și mai atenți.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Noi ca societate am parcurs și parcurgem perioade complicate de constituire a statului. Probabil că pe acest motiv multe decizii importante le luăm cu întârziere. Dizabilitatea nu este o stare fizică. Dizabilitatea este o diferență care împiedică participarea deplină și eficientă a persoanei la viața socială în condiții egale. Dar barierele pot fi reduse și noi putem asigura o participare mai amplă a persoanelor cu dizabilități în viața socială – trebuie doar să deschidem mai larg inimile”, spune prim-ministrul.

De asemenea, Ion Chicu menționează că Guvernul este hotărât să se implice în procesul de reducere a barierelor pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități în valorificarea potențialului acestora.

Potrivit oficialului, transformarea dizabilității în abilitate prin asigurarea accesului la mediul fizic, social, economic și cultural, la sistemele de ocrotire a sănătății și de învățământ, la informare și comunicare, va contribui pe termen lung la bunăstarea generală, la dezvoltarea socială și economică a țării.

Pornind de la principiul drepturilor egale și inalienabile ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, Guvernul se angajează să promoveze în continuare politici de egalizare a șanselor de realizare a drepturilor economice, sociale, civile, culturale și politice ale fiecărui membru al societății.

„Evenimentele organizate în aceste zile ne dau posibilitatea să cunoaștem noi exemple de perseverență, demnitate și insistență în realizarea aspirațiilor”, a conchis prim-ministrul.

Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități este organizată anual, începând din 1992, de Organizația Națiunilor Unite. Aceasta își propune drept scop promovarea înțelegerii problemelor legate de dizabilități și mobilizarea suportului pentru demnitatea, drepturile și bunăstarea persoanelor cu nevoi speciale.

Articole asemănătoare

Back to top button