fbpx

Manualele de fizică și chimie ar putea fi schimbate. A intrat în vigoare noua definiție a kilogramului

Noua definiţie mondială a kilogramului, independentă de orice obiect fizic, a intrat în vigoare astăzi, după ce, în noiembrie, reprezentanţi din 60 de ţări au votat pentru o redefinire a Sistemului internaţional de unităţi (SI).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acesta vizează şi alte unităţi precum amper, kelvin şi mol, fiind adoptat oficial la Versailles prin Conferinţa Generală pentru Greutăţi şi Măsuri (CGPM), înfiinţată la sfârşitul secolului al XIX-lea şi care se reuneşte în general o dată la patru ani.

Până acum, kilogramul era definit ca fiind egal cu masa „marelui K”, un cilindru din platină şi iridiu, conservat cu multă grijă din 1889 în sediul Biroului Internaţional pentru Greutăţi şi Măsuri (BIPM) din Sevres, în apropiere de Paris, potrivit presei străine.

Kilogramul va fi de acum înainte definit pe baza constantei lui Planck (h) din fizica cuantică. Totodată, kelvinul, măsurat pe baza apei, va fi redefinit pe baza constantei lui Boltzmann (k), asociată măsurării agitaţiei termice a constituenţilor fundamentali ai unui corp, iar amperul va fi legat de sarcina elementară (e), sarcina electrică a unui proton. Molul, unitate de măsură a cantităţii de substanţă, utilizat în special în chimie, va fi definit direct, fixând constanta lui Avogadro (NA).

Articole asemănătoare

Back to top button