fbpx

Lista medicamentelor compensate, mărită: Au fost adăugate șase preparate noi

Încă șase preparate au fost incluse în lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Trei dintre acestea vor fi compensate integral. Prevederea intră în vigoare din 25 ianuarie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Medicamentele enumerate fac parte din tratamentul a 10 maladii, precizează Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).Trei medicamente vor fi compensate integral. Mai exact, vorbim despre preparatul „Deflazacortum” pentru tratamentul bolilor de sistem autoimune, inclusiv artrita reumatoidă, al unor maladii rare, precum epidermoliza buloasă, distrofia musculară.

Totodată, „Deflazacortum” va fi indicat şi în tratamentul astmului bronşic, fiind compensat în proporţie de 70% pentru adulţi şi de 100% pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani.Celelalte două medicamente compensate integral sunt „Levetiracetamum” pentru tratamentul epilepsiei, precum şi un medicament inovativ, „Aripiprazolum”, prescris copiilor cu vârsta de până la 18 ani atât în caz de schizofrenie, cât şi în episoadele maniacale moderate până la severe.

Deasemeni, pacienții vor beneficia de o compensare de 70% din preț pentru preparatul „Cabergolinum”, prescris în cazul hiperprolactinemiei – afecţiune caracterizată prin niveluri ridicate în sânge ale unui hormon numit prolactină.

Alte două preparate vor avea o rată de compensare de 30%. Este vorba despre „Memantinum”, medicament destinat tratamentului bolii Alzheimer, şi „Rosuvastatinum” pentru tratamentul bolilor cardiovasculare asociate cu dislepidemii.

Câteva dintre preparatele incluse în această listă se referă şi la tratamentul unor boli pentru care până acum nu existau medicamente compensate. Aceste maladii sunt: dislepidemiile, hiperprolactinemia, distrofia musculară Duchenne şi episoadele maniacale moderate până la severe.

Menţionăm că, în anul 2021, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală au fost planificate peste 678 de milioane de lei pentru preparatele farmaceutice compensate.

În prezent, lista medicamentelor compensate include 158 de denumiri comune internaţionale şi poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii sau accesată pe site-ul CNAM, la rubrica „Medicamente compensate”.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button