fbpx

infografic, video | „Un joc geostrategic”. Ce s-ar ascunde în spatele acordului de împrumut de 200 de milioane de la Federația Rusă?

Modul în care a fost negociat acordul de împrumut cu Federația Rusă provoacă semne de întrebare despre presupusule intenției ale Moscovei. Așadar, 10TV a realizat un documentar, încercând să le elucideze, și a comparat documentul din 2020 cu altul din 1994, în urma căruia Republica Moldova a fost nevoită să cedeze pachetul majoritar de acțiuni la Moldovagaz.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În documentar se arată că ar exista mai multe prevederi controversate și chiar periculoase ale acordului, dar s-a evidențiat și despre rata dobânzii de 2%, destul de mare pentru asemenea credite și care trebuia achitată din suma integrală a acestuia, ceea ce ar fi însemnat 40 de milioane de euro sau circa un miliard de lei. De asemenea, potrivit autorilor producției, Republica Moldova trebuia să realizeze proiecte comune cu întreprinderile rusești, care ar fi urmat să participe la achizițiile publice din Republica Moldova.

„Rușii au evitat să oblige în mod direct partea moldovenească să atragă în lucrări exclusiv companii din Rusia, de aceea au și inventat o asemenea formulare”, menționează expertul Veaceslav Ioniță.

Totuși, conform sursei citate, cel mai periculos ar fi punctul 7.2, care ar putea duce la îndatorarea totală Republicii Moldova față de Rusia, mai ales dacă în baza acestui articol Chișinăul ar fi fost obligat să recunoască datoria formată de regiunea transnistreană la gaz. La fel, 10TV menționează că Guvernul a aprobat începerea negocierilor cu Rusia la o ședință despre care jurnaliștii nu au fost anunțați și carea avea doar acest proiect pe ordinea de zi, iar unica persoană despre care se știe că ar fi participat la negocieri este Andrei Neguță, ambasadorul nostru în Rusia.

Mai mulți experți declară că lipsa transparenței și faptul că Acordul a fost semnat de un diplomat este suspicioasă, iar lidera PAS, Maia Sandu, susține că documentul conține prevederi periculoase, dar și câteva puncte care de regulă nu se regăsesc în acte de acest fel.

Documentarul amintește și despre zvonurile potrivit cărora banii ar fi fost destinați pentru campania electorală a lui Dodon dacă ajungeau în Moldova. Conform autorilor materialului, ar fi vorba despre un joc geostrategic al Rusiei, care ar intenționa să își supună intereselor Republica Moldova.

De menționat că, în ultima perioadă, reprezentanții guvernării au avut mai multe tentative de renegociere a Acordului de împrumut cu Federația Rusă, însă fără a prezenta rezultate concrete.

Articole asemănătoare

Back to top button