fbpx

„În sfârșit a apărut și Rusia la război”. Silvia Grigorieva, interpreta cântecului „Hulubul păcii”, salută agresiunile din Ucraina și răspândește falsurile Kremlinului

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este salutată în rețelele sociale de consiliera socialistă în Consiliul municipal Chișinău Silvia Grigorieva. Deși este cunoscută ca interpretă a cântecului „Hulubul păcii”, versurile căruia promovează pacea, pe paginile ei de Facebook și Telegram sunt distribuite multe postări care instigă la violență, scrie stopfals.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Ea redistribuie postări cu mesajele promovate de sursele pro-Kremlin despre războiul din Ucraina, inclusiv că masacrele de la Bucea, Irpen și Gostomel ar fi înscenate, postări în care ucrainenii sunt prezentați ca „neo-naziști zombați”, Putin – ca „aducător de pace”, iar soldații ruși sunt elogiați ca „salvatori”. Toate postările conțin greșeli gramaticale, ortografice sau de punctuație.

Grigorieva salută „operațiunea specială necesară”

Facebook, salutând începutul războiului (vezi captura foto). Ulterior, într-o postare pe pagina sa de Telegram, Grigorieva a recomandat un video de pe canalul de YouTube al unui cunoscut propagandist de la Moscova, Tigran Keosayan, în care acesta prezintă agresiunea drept „operațiune specială necesară, care a început din cauza elitei ucrainene care s-a vândut Vestului colectiv și a deciziei proaste de a construi anti-Rusia pe pământul natal al Rusiei”.

Instigare la violență

Într-o altă postare Silvia Grigorieva a transmis mesajul politologului rus Evgheni Satanovski, în care acesta incita la război și la agresiune, vorbind despre conducerea Ucrainei: „Care naibii negocieri? Un glonte în frunte, rachete în toate birourile și buncărele lor, ca să nu mai rămână nici urmă din ei. Iată ce trebuie de făcut, da nu negocieri. Armata poate câștiga războiul și poate realiza denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, doar să nu-i stea nimeni în cale”.

Ororile războiului, prezentate de consiliera PSRM drept manipulare

Un alt mesaj similar propagandei Kremlinului este că atacurile din localitățile ucrainene Bucea sau Gostomel ar fi înscenate de ucraineni. În una din postările redistribuite de Grigorieva, este citat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, care afirmă că are probe că masacrul a fost înscenat și nu reprezintă decât o provocare.

Drept „dovadă”, acesta a prezentat un video în care primarul din Bucea anunță despre eliberarea localității de sub controlul forțelor militare rusești fără a pomeni despre cadavrele găsite pe străzi. Într-o altă postare, distribuită pe 4 aprilie, consiliera socialistă prezintă ca argumente că masacrul de la Bucea a fost înscenat…declarațiile unei persoane dintr-o altă localitate care s-a aflat sub controlul armatei rusești, care spune că soldații ruși au ajutat oamenii din acea localitate și nimeni nu și-a bătut joc de ei. Numele persoanei sau localitatea nu sunt precizate în postare.

Încă pe 12 martie, Silvia Grigorieva și-a îndemnat urmăritorii, într-un mesaj careabundă în erori gramaticale, să nu urmărească video-urile în care sunt arătate ororile războiului, deoarece acestea ar fi instrumente ale manipulării.

Reamintim că o investigație jurnalistică, realizată de publicația americană The New York Times, contrazice afirmațiile surselor media propagandistice ruse și ale altor agenți de influență ai Kremlinului, că uciderea civililor din Bucea ar fi avut loc după ce soldații ruși au părăsit orașul. Iar imaginile de pe satelit arată că în perioada 9-11 martie (când orașul Bucea încă era sub ocupația armatei ruse), pe strada Yablonskaya au apărut cel puțin 11 obiecte întunecate de mărimea unui corp uman și au rămas acolo timp de trei săptămâni. Locația coincide complet cu cadavrele oamenilor din videoclipul realizat de armata ucraineană pe 2 aprilie.

Falsuri recente

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este salutată în rețelele sociale de consiliera socialistă în Consiliul municipal Chișinău Silvia Grigorieva. Deși este cunoscută ca interpretă a cântecului „Hulubul păcii”, versurile căruia promovează pacea, pe paginile ei de Facebook și Telegram sunt distribuite multe postări care instigă la violență. Ea redistribuie postări cu mesajele promovate de sursele pro-Kremlin despre războiul din Ucraina, inclusiv că masacrele de la Bucea, Irpen și Gostomel ar fi înscenate, postări în care ucrainenii sunt prezentați ca „neo-naziști zombați”, Putin – ca „aducător de pace”, iar soldații ruși sunt elogiați ca „salvatori”. Toate postările conțin greșeli gramaticale, ortografice sau de punctuație.

Grigorieva salută „operațiunea specială necesară”

În prima zi a agresiunii rusești împotriva Ucrainei, consiliera PSRM a jubilat pe contul său de Facebook, salutând începutul războiului (vezi captura foto). Ulterior, într-o postare pe pagina sa de Telegram, Grigorieva a recomandat un video de pe canalul de YouTube al unui cunoscut propagandist de la Moscova, Tigran Keosayan, în care acesta prezintă agresiunea drept „operațiune specială necesară, care a început din cauza elitei ucrainene care s-a vândut Vestului colectiv și a deciziei proaste de a construi anti-Rusia pe pământul natal al Rusiei”.

Instigare la violență

Într-o altă postare Silvia Grigorieva a transmis mesajul politologului rus Evgheni Satanovski, în care acesta incita la război și la agresiune, vorbind despre conducerea Ucrainei: „Care naibii negocieri? Un glonte în frunte, rachete în toate birourile și buncărele lor, ca să nu mai rămână nici urmă din ei. Iată ce trebuie de făcut, da nu negocieri. Armata poate câștiga războiul și poate realiza denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, doar să nu-i stea nimeni în cale”

Ororile războiului, prezentate de consiliera PSRM drept manipulare

Un alt mesaj similar propagandei Kremlinului este că atacurile din localitățile ucrainene Bucea sau Gostomel ar fi înscenate de ucraineni. În una din postările redistribuite de Grigorieva, este citat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, care afirmă că are probe că masacrul a fost înscenat și nu reprezintă decât o provocare. Drept „dovadă”, acesta a prezentat un video în care primarul din Bucea anunță despre eliberarea localității de sub controlul forțelor militare rusești fără a pomeni despre cadavrele găsite pe străzi. Într-o altă postare, distribuită pe 4 aprilie, consiliera socialistă prezintă ca argumente că masacrul de la Bucea a fost înscenat…declarațiile unei persoane dintr-o altă localitate care s-a aflat sub controlul armatei rusești, care spune că soldații ruși au ajutat oamenii din acea localitate și nimeni nu și-a bătut joc de ei. Numele persoanei sau localitatea nu sunt precizate în postare.

Încă pe 12 martie, Silvia Grigorieva și-a îndemnat urmăritorii, într-un mesaj care abundă în erori gramaticale, să nu urmărească video-urile în care sunt arătate ororile războiului, deoarece acestea ar fi instrumente ale manipulării.

Reamintim că o investigație jurnalistică, realizată de publicația americană The New York Times, contrazice afirmațiile surselor media propagandistice ruse și ale altor agenți de influență ai Kremlinului, că uciderea civililor din Bucea ar fi avut loc după ce soldații ruși au părăsit orașul. Iar imaginile de pe satelit arată că în perioada 9-11 martie (când orașul Bucea încă era sub ocupația armatei ruse), pe strada Yablonskaya au apărut cel puțin 11 obiecte întunecate de mărimea unui corp uman și au rămas acolo timp de trei săptămâni. Locația coincide complet cu cadavrele oamenilor din videoclipul realizat de armata ucraineană pe 2 aprilie.

Pe 6 aprilie, Silvia Grigorieva a distribuit un video, în care doi bărbați înfășoară în bandă adezivă un manechin întins pe pământ. Video-ul este însoțit de mesajul: „Așa își pregătesc Forțele Armate ale Ucrainei videoclipurile montate pentru a striga din răsputeri: „E vina lui Putin”, iar apoi, ca și la Bucea, vor împrăștia aceste jucării pe străzile Kievului sau ale Nikolaevului”.

În realitate, imaginile surprind procesul de pregătire pentru filmările unui serial în regiunea Leningrad din Rusia. Regizoarea Nadejda Kolobaeva din Sankt Petersburg a declarat pentru The Insider că echipa de filmare a folosit un manechin special pentru cascadorii, care are membre articulate și de care au fost lipite patru litri de sânge fals și măruntaie de porc.

Grigorieva critică posturile de televiziune din Moldova și experții invitați la emisiunile care reflectă situația din Ucraina, afirmând că invitații la dezbateri ar face bani și îi îndeamnă pe internauți „să îi scuipe în față când îi vor întâlni pe stradă”.

Vezi continuarea pe stopfals.md.

Articole asemănătoare

Back to top button