fbpx

Importatorii de țigări, nemulțumiți de posibila creștere a accizelor: „Va duce la amplificarea contrabandei”

Guvernul Republicii Moldova își propune să accelereze ritmul de creștere a accizelor la produselor de tutun, astfel încât, până în anul 2025, să implementeze prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Prin urmare, în Politica Fiscală pentru anul viitor se propune creșterea accizei la produsele de tutun cu 25%. Asta în timp ce această majorare contravine calendarului fiscal de 3 ani aprobat de Executiv în 2020, care prevede creșterea accizei la produsele de tutun cu 15%.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În același timp, importatorii şi distribuitorii de ţigări în Republica Moldova susţin că majorarea cu 25% a accizei pentru produsele de tutun în 2023 este o taxare mult prea mare, care va genera mai multe riscuri, în special, va duce la amplificarea contrabandei.

Îngrijorările au fost exprimate deja de către două companii mari din domeniu.

În reacția sa, una dintre companii atrage atenția că taxarea excesivă poate duce la creșterea bruscă a contrabandei și, respectiv, la pierderi la bugetul de stat.

„Semnalăm că majorarea accizei va duce la creșteri mari și bruște de prețuri, trimițând fumătorii adulți către piața neagră”, se arată în declaraţie.

Compania mai precizează că, odată cu înflorirea pieţei negre, bugetul statului va fi prejudiciat cu sute de milioane de lei, iar companiile care își desfășoară activitatea legal pe piaţa produselor din tutun vor avea pierderi semnificative.

Şi o altă companie producătoare şi importatoare de produse de tutun atenţionează că majorarea accizei cu 25% reprezintă un risc major pentru piața legală și bugetul de stat al țării.

Într-o declaraţie pentru presă, directorul companiei scrie că orice creștere a accizelor trebuie să fie graduală şi îşi exprimă speranţa că rata accizei pentru anul 2023 va fi, totuşi, menținută la nivelul de 15%.

„Există dovezi că, din cauza războiului din Ucraina, produsele din tutun de contrabandă și ilegale devin disponibile în țara vecină, precum și în regiunea transnistreană. Prin urmare, există suficiente semnale pentru a considera că nivelul comerțului ilegal în 2022 va fi mai mare decât în 2021, iar orice majorare ulterioară a accizelor pur și simplu ar amplifica acest fenomen, ceea ce reprezintă o amenințare pentru companiile care își desfășoară activitatea legal,” se arată în declarație.

Ministerul Finanțelor, autorul proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2023, nu a comentat deocamdată reacțiile importatorilor şi distribuitorilor de produse de tutun.

În documentul propus pentru dezbateri, se estimează că, în urma majorării accizelor pentru produsele din tutun cu 25%, bugetul de stat va înregistra în 2023 o creştere suplimentară de 618 milioane lei. Potrivit proiectului, această acciză va creşte substanţial în următorii trei ani, de la 50 de euro pentru 1000 de țigarete în 2023 până la 90 de euro în 2025.

Menționăm că potrivit autorităților, majorarea cotei accizei la produsele de tutun cu 25% vine cu scopul de a câștiga mai mulți bani pentru bugetul de stat. Propunerea se conține în proiectul de lege al Politicii Fiscale pentru anul 2023, care a fost prezentat de Ministerul Finanțelor.

Articole asemănătoare

Back to top button