fbpx

Produsele de tutun s-ar putea scumpi în 2023. Majorarea propusă de Guvern

Majorarea cotei accizei la produsele de tutun cu 25% vine cu scopul de a câștiga mai mulți bani pentru bugetul de stat. Propunerea se conține în proiectul de lege al Politicii Fiscale pentru anul 2023, care a fost prezentat de Ministerul Finanțelor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Proiectul Politicii Fiscale pentru anul viitor prevede majorare accizei cu 25% pentru țigările cu filtru și fără filtru, rezervele de tutun pentru dispozitivele de încălzire a tutunului, țigări de foi și trabucuri. În același timp, acciza pentru tutunul pentru fumat și tutunul destinat rulării în țigarete rămâne la același nivel fixat în calendarul fiscal.

Această majorare contravine calendarului fiscal de 3 ani aprobat de Executiv în 2020, care prevede creșterea accizei la produsele de tutun cu 15%.

Potrivit proiectului, modificarea respectivă va asigura creșterea suplimentară a veniturilor pentru perioada anului 2023 cu aproximativ 618 milioane de lei, iar scopul acestei măsuri este maximizarea veniturilor bugetare și reducerea treptată a consumului.

Până în 2025, se propunere o creștere accelerată pentru a atinge nivelul european de 90 de euro pentru 1000 de țigarete, astfel încât să existe o aliniere a accizei la produsele de tutun din Moldova la Directiva Uniunii Europene.

Articole asemănătoare

Back to top button