fbpx

Expert IPRE: „Optica de la Moscova este diferită față de cea de la Tiraspol”

„Faptul că Putin nu a menționat, în discursul său, evenimentele din ultima săptămână de la regiunea transnistreană demonstrează că optica de la Moscova este cel puțin diferită față de cea de la Tiraspol”, a declarat expertul IPRE Mihai Mogîldea, la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, ediția de joi seara, 29 februarie curent.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Expertul IPRE a precizat că agenda de la Tiraspol este setată de niște reprezentanți ai regimului separatist care au propriile lor priorități.

„S-ar putea ca unele lucruri care se întâmplă acolo să nu fie coordonate cu Moscova., mai ales dacă acestea țin de supraviețuirea economică a unor personaje precum Gușan și Krasnoselski”, a spus expertul.

Potrivit lui Mihai Mogâldea, discursul lui Putin de astăzi a fost unul electoral, mai ales în contextul morții opozantului Alexei Navalnîi.

„Discursul a avut menirea de a liniști puțin apele, de a loializa electoratul pe o agendă setată de Kremlin. Nu am văzut lucruri noi menționate de Putin, ci este o continuare a aceluiași discurs pe care îl auzim de la izbucnirea războiului din Ucraina”, a conchis Mihai Mogâldea.

Grigore Guzun, expert în relații internaționale, WatchDog.MD., a declarat în cadrul emisiunii că, în ultimele zile, în Republica Moldova s-a activat retorica referitoare la discursul lui Putin de joi.

„Se spunea că de azi regiunea transnistreană va fi parte a Rusiei, dar Putin nu a rostit niciun cuvânt despre acest lucru. Am avut și reacția lui Oleg Serebrian, care s-a arătat sceptic că Vladimir Putin se va referi la regiunea transnistreană”, a declarat Grigore Guzun.

Expertul a atras atenția că, în timpul discursului, Vladimir Putin a făcut multe referiri la anul 2030.

„A spus că în 2030 Rusia va trăi bine și acest gen de declarații făcute de lideri pe o perioadă de 6 ani sunt minciuni. Oamenii uită peste 6 ani ce s-a promis”, a spus Grigore Guzun.

Articole asemănătoare

Back to top button