fbpx

Dorin Chirtoacă, despre anularea mandatului de arest al lui Usatîi: „Există vreo Procuratură și vreo instanță de judecată care să activeze duminica, spre seară?”

„Doamna Sandu, avem o problemă, nu numai la Procuratura, dar și în Guvern”. Așa își începe Dorin Chirtoacă mesajul publicat pe pagina sa de Facebook după eliberarea din arest a liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Fostul primar al capitalei spune că anularea mandatului de arest al politicianului era practic imposibil, în contextul în care de la ora 13, când Usatîi a fost reținut, până la ora 16, el a fost pe drum, fiind adus direct la sediul Procuraturii și de acolo a ieșit seara, respectiv, Usatîi nu a ajuns în fața unei instanțe de judecată ca să-i fie revocat mandatul de arest.

În același timp, Chirtoacă a menționat că „fie ni se prezintă niște hotărâri judecătorești de revocare a arestului, fie la mijloc este un aranjament al MAI, împreună cu procuratura, de a face un spectacol ieftin cu reținerea Ușații și să-l plimbe cu mașina poliției de ochii lumii”.

„Prim urmare, cele întâmplate, cu siguranță, nu se înscriu în limitele unui stat de drept. În reacția dnei Maia Sandu nu se spune nimic despre toate acestea. Dimpotrivă se face trimitere la o „decizie a Procuraturii”, din spusele lui Usatîi, deși legea nu prevede asemenea decizie de anulare a mandatului de arest și nici Procuratura nu a anunțat. De fapt, nu că este îndoielnică legalitatea deciziei, dar nu există nicio lege pe baza căreia Procuratura să decidă așa ceva.

În același timp MAI (o subdiviziune a Guvernului), dă un comunicat de presă unde face referire la hotărâri de judecată, care nu aveau cum să apară la ora respectivă, dar despre asta nu se spune nimic în reacția dnei Sandu. Până la urmă, ce a fost, pe baza cărei legi și cine trebuie să mai răspundă?”, se întreabă Chirtoacă.

Amintim că ieri, în jurul orei 14:00, Renato Usatîi a fost reținut la vama Sculeni de către politiști și procurori. Ulterior, acesta a fost escortat la PCCOCS pentru audieri. La scurt timp, însă, acesta a fost eliberat, iar la ieșirea din sediul Procuraturii, acesta a declrat că nu are nici o vină.

În context, prim-ministra Maia Sandu a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că nu poate da indicații procurorilor și nu poate interveni în justiție, însă decizia de anulare a mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi ridică mari semne de întrebare.

Citește și: Precizările poliției după reținerea lui Usatîi: „I se vor aplica prevederile celor mai recente decizii ale instanțelor”

Articole asemănătoare

Back to top button