fbpx

Dodon avertizează că Moldova va avea probleme cu prețul la gaze și exportul în Rusia: „Unica soluție este ca la guvernare să fie socialiștii”

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat ieri că Republica Moldova va avea de suferit dacă la guvernare nu vor fi socialiștii. Acesta s-a referit la posibilele probleme cu prețul la gaze și cu exportul în Federația Rusă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Șeful statului a susținut că va putea negocia cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru un tarif mai mic la gaze și pentru ca producătorii din Moldova să exporte, în continuare, în Rusia.

„În primul trimestru al anului curent, prețurile de import la gaz au crescut. Acum, Moldova Gaz trebuie să ia o decizie, ce face mai departe, dar, evident, trebuie să se adreseze la ANRE, la regulator, pentru ajustarea tarifelor”, a declarat Dodon aseară, la emisiunea Acces Direct de la NTV Moldova.

Potrivit lui, pentru ca să poată stopa o eventuală problemă de acest gen este necesar să avem un „Guvern care e pentru relații bune cu Rusia, nu transfugi, nu iar anti-rusesc”. Dodon mai avertizează că în țară se va putea instala criza, dacă, în aproape un an, Rusia va micșora volumul tranzitului de gaze livrate prin Ucraina și Moldova.

Eu, în calitate de ministru al Economiei, în 2009, am gestionat o astfel de criză, dar ea a fost temporară, dar acum poate să fie situația mult mai gravă și aceasta va fi în plină iarnă. Exact la sfârșitul acestui an expiră și contractul de primire a gazelor din Federația Rusă. Trebuie să fie un Guvern care ar putea să meargă să negocieze acest lucru cu Federația Rusă și acest Guvern trebuie să fie un partener credibil pentru ruși, ei nu o să discute cu fiecare.

Dacă nu va fi o majoritate unde vor participa socialiștii, atunci noi vom avea probleme. Unica soluție este ca la guvernare să fie socialiștii. Dacă vor fi socialiștii la guvernare, eu nu spun cu cine, dar o formă de guvernare cu cineva, atunci sunt șanse de a rezolva aceste probleme”, a mai spus Dodon.

Amintim că ieri a avut loc ședința de constituire a noului Parlament, în cadrul căreia PSRM, PDM și PP ȘOR au anunțat președinții fracțiunilor parlamentare. Blocul electoral ACUM, însă, a declarat că formațiunea politică nu și-a desemnat încă președintele fracțiunii parlamentare.

Articole asemănătoare

Back to top button