fbpx

doc | Zile libere și până la 150 de lei pe zi. Ce oferă statul părinților cu copii care studiază online

Toate școlile din Republica Moldova trec la învățământul în regim online pentru o perioadă de două săptămâni, iar salariații care au copii în vârstă de până la 12 ani și copii cu dizabilități pot beneficia, în această perioada, de zile libere și de până la 150 de lei pe zi din bugetul de stat, ceea ce reprezintă circa 50% din câștigul salarial mediu lunar brut pe zi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, iar măsura a fost luată în contextul creșterii numărului de infectări cu COVID-19 din ultimele zile, ieri înregistrându-se un record absolut de aproximativ patru mii de cazuri.

Astfel, începând de luni, 24 ianuarie, și până la data de 4 februarie, toți elevii din R. Moldova vor studia în regim online, cu posibilitatea de a fi extinsă această perioadă, scrie suntpărinte.md.

Indemnizațiile sunt valabile pentru două categorii, părinți/tutori ai copiilor cu vârsta de până la 12 ani, înregistrați în cadrul unei instituții de învățământ și părinți/tutori ai copiilor cu dizabilități, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ.

Indemnizația pentru zile libere va fi acordată salariaților, la cererea scrisă a unuia dintre părinți sau a tutorelui, depusă la angajator. Hotărârea cu privire la aprobarea unor măsuri de susținere a angajatorilor și salariaților în condițiile aplicării măsurilor de restricție pe perioada pandemiei de COVID-19 poate fi accesată AICI.

Vezi și: grafic | Raioanele din R. Moldova care au înregistrat cele mai multe cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore

Amintim că Comisia Națională Extraordinară de Sănătătate Publică (CNESP) a impus un șir de noi restricții, în contextul trecerii țării sub Cod roșu de alertă epidemiologică. Unele dintre ele intră în vigoare din 22 ianuarie, altele din 24.

Printre cele mai importante decizii se numără trecerea școlilor la regim online, interzicerea evenimentelor private, reducerea orarului de lucru a localurilor și obligativitatea certificatului COVID-19 în aproape toate spațiile închise.

Citește și: video | Maia Sandu, mesaj despre criza pandemică și cea a gazelor: „Vom reuși! Suntem obligați să reușim”

Articole asemănătoare

Back to top button