fbpx

doc | Noi reguli antiepidemiologice în Chișinău. Elevii și studenții, obligați să poarte măști în clase

Comisia extraordinară de sănătate publică (CESP) a mun. Chișinău a emis duminică, 11 octombrie, o nouă hotărâre privind regulile antiepidemiologice din municipiul Chișinău. Astfel, pe teritoriul capitalei se menține gradul de alertă „Cod Roşu” și se reiterează necesitatea respectării stricte a măsurilor de prevenire şi control a infecției cu noul coronavirus.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Masca și distanțarea fizică – măsuri obligatorii inclusiv în școli

Potrivit hotărârii, rămâne valabilă purtarea obligatorie a măştilor în transportul public, în spaţiile comerciale şi în spaţiile publice închise, inclusiv în spațiile publice deschise în situaţia în care nu poate fi respectată distanţa fizică, iar masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul.

Este obligatorie și respectarea distanţei fizice între persoane de minim un metru, cu excepţia cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabileşte respectarea unei distanţe mai mari.

Purtarea măștilor de protecție este obligatorie în interiorul și pe teritoriul instituțiilor de învățământ secundar general, inclusiv extrașcolar, pentru elevii claselor a V-XII-a și studenții din instituțiile de învățământ profesional tehnic, profesional tehnic secundar, profesional tehnic postsecundar și superior, inclusiv în cadrul lecțiilor.

Se indică purtarea obligatorie a măștilor de protecție în interiorul și pe teritoriul instituțiilor de învățământ, de toate nivelurile, pentru angajații instituțiilor de învățământ și pentru persoanele străine care au dreptul de acces în aceste instituții.

În cazul confirmării infecției cu COVID-19 la un elev sau profesor – toţi elevii din clasa sau grupa respectivă, în cazul în care clasa este împărțită în grupe, se vor plasa în autoizolare la domiciliu pentru perioada de 14 zile, iar clasa/grupa va continua studiile în regim online timp de 14 zile. Decizia de autoizolare la domiciliu va fi coordonată cu Centrul de Sănătate Publică Chișinău.

Reguli pentru agenții economici

Autoritățile municipale abilitate vor remite prescripții de sistare a activității economice pentru o perioadă de până la 3 luni a piețelor, centrelor comerciale, unităților HORECA și altor agenți economici care vor comite abateri de la măsurile de prevenire şi control a infecției COVID-19, obligatorii în mun. Chișinău.

Se resping solicitările întreprinderilor și agenților economici pentru demararea activităților de divertisment, bowling, cluburilor de noapte etc.

Totodată, Direcția generală asistență socială și sănătate va extinderea la capacitate maximă a spațiilor medicale disponibile cu desfășurarea paturilor suplimentare de staționar în spitalele clinice municipale pentru pacienții cu infecția COVID-19 și Centrul „COVID-19 Chișinău”.

Se interzice organizarea evenimentelor, întrunirilor, reunirilor în grup în spații închise cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane. Totodată, la evenimentele organizate pentru un număr de până la 50 persoane se vor respecta cu strictețe măsurile de sănătate publică.

Toate activitățile și evenimentele sportive (de orice gen) organizate pe teritoriul mun. Chișinău se vor desfășura fără suporteri și spectatori.

Hotărârile CESP a municipiului Chișinău sunt executorii pentru autoritățile administrației publice locale, pentru persoanele fizice și juridice din municipiu, indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare.

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi temei pentru tragere la răspundere a persoanelor vinovate.

Back to top button