fbpx

doc | Judecătoria confirmă: Fostul șef al SIS s-a ales cu amenda de 88.000 de lei în dosarul expulzării profesorilor turci

Judecătoria Chișinău a publicat un extras care confirmă informațiile apărute în spațiul public zilele trecute, potrivit cărora fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, s-ar fi ales cu o amendă și interdicția de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani în dosarul expulzării profesorilor turci.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În actul care prezintă decizia magistraților se mai notează și faptul că procurorul Victor Plugaru a solicitat instanței ca fostul șef al SIS să primească o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de trei ani, cu ispășire într-un penitenciar de tip semi-închis și cu privarea dreptului de a ocupa o funcție publică timp de cinci ani. Pe de altă parte, apărătorul a solicitat pedeapsa sub formă de amendă în sumă minimă prevăzută de lege.

Amintim că, în urmă cu câteva zile, procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat că ex-șeful SIS (singurul învinuit în acest caz) a fost condamnat cu suspendare în dosarul expulzării profesorilor turci. Potrivit lui, Botnari a achitat benevol 125.000 de euro, pierduți de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), drept prejudiciu, și a achitat 380.000 de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci.

Cei șapte profesori turci, care activau în cadrul Liceului „Orizont”, au fost declaraţi indezirabili și expulzați din țară pe 6 septembrie 2018, de către SIS. Motivul invocat era că cetățenii străini ar avea legături cu structuri teroriste – o grupare islamistă. Cazul a indignat numeroși politicieni și cetățeni, care au protestat împotriva deciziei. Mai apoi, după audieri, președintele Parlamentului a declarat că expulzarea a avut loc în conformitate cu dosare din anul 1990.

Articole asemănătoare

Back to top button