fbpx

doc | De 26 de ani la CtEDO: Care sunt cele mai încălcate drepturi în Republica Moldova

La 12 septembrie 2023 se împlinesc 26 de ani de la momentul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a început să examineze plângerile depuse împotriva Republicii Moldova. În acest context, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a pregătit un document în care sunt sintetizate toate încălcările comise de statul moldovean, evidențiind diverse tipuri de abateri și hotărârile de condamnare emise împotriva acestuia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În total, Republica Moldova a fost condamnată de către CEDO de nu mai puțin de 590 de ori, în urma constatării a 764 de încălcări ale drepturilor omului. Cea mai frecventă constatare se referă la încălcarea dreptului la un proces echitabil, protejat de Articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Autoritățile moldovene au recunoscut în mod explicit încălcarea acestui drept în 239 de cazuri.

Pe următoarea poziție se află încălcarea Articolului 3 din CEDO, care stipulează interzicerea torturii. Reprezentanții statului au fost găsiți vinovați de neglijarea acestei prevederi în 180 de situații. Dreptul la libertate și siguranță a fost încălcat de 113 ori, iar dreptul la un recurs efectiv a fost violat în 65 de cazuri. Aceste date reflectă importanța continuă a monitorizării și îmbunătățirii protecției drepturilor omului în Republica Moldova.

„Documentul reprezintă un efort analitic care are scopul de a informa societatea despre necesitatea respectării drepturilor omului, dar și de a spori nivelul de informare a specialiștilor despre cauzele moldovenești la CtEDO. Ne dorim foarte mult ca această culegere de jurisprudență să faciliteze aplicarea standardelor CtEDO la nivel național și să contribuie la prevenirea unor violări similare”, a declarat Daniel Goinic, directorul Programului Drepturile Omului din cadrul CRJM.

Sinteza Violarilor CEDO in Ultimii 26 de Ani by ZUGO on Scribd

Articole asemănătoare

Back to top button