fbpx

Deputat: Șor trebuie să întoarcă 5 miliarde de lei și să stea la pușcărie

Suma de 30 de mii de dolari poate fi introdusă legal în țară de către trei cetățeni ai Republicii Moldova. O spune deputatul PAS, Dorian Istratii, după ce ofițerii CNA au prins în flagrant un consilier raional din Ocnița care încerca să-l corupă pe primarul de Ocnița, oferindu-i 30 de mii dolari. Potrivit deputatului PAS, justiția din Republica Moldova încearcă să pună capăt fenomenului coruperii politice și a finanțării ilegale, prin deschiderea mai multor dosare penale reprezentanților fostului partid Șor, liderul formațiunii fiind condamnat la 15 ani de închisoare, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deputatul PAS, Dorian Istratii spune că instituțiile statului încearcă să combată flagelul corupției politice, dovadă fiind și cazul consilierului din Ocnița care a fost reținut de CNA în încercarea de a-l corupe pe primarul localității cu 30 de mii de dolari. Astfel, prin corupere se încerca migrarea edilului de Ocnița de la Partidul Socialiștilor la Partidul „Renaștere”.

„Primarul a denunțat la Centrul Național Anticorupție aceste acțiuni și de comun cu CNA a fost deconspirată persoana care a dorit să corupă. E vorba de 30 de mii de dolari, o sumă pe care trei cetățeni ai Republicii Moldova pot să o aducă legal în țară, sau un singur cetățean poate face de trei ori ruta ca să introducă acești bani. Mă bucur că primarii, chiar fiind dintr-un partid de opoziție au încredere în instituțiile statului. În cazul Șor există câteva dosare pe finanțare ilegală a campaniei electorale, dosarul lui Tauber este deja în instanță în proces de examinare, Evghenia Guțul are statut de învinuit într-un alt dosar. Dar avem o ripostă din partea judecătorilor. Șor este deja condamnat, respectiv, sechestrele care s-au pus pe bunurile lui, încep să fie recuperate, adică trec în folosul statului. Trebuie să întoarcă 5 miliarde de lei și să stea la pușcărie”, a spus deputatul PAS, Dorian Istratii, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că finanțarea din surse obscure și corupția sunt metodele fostei formațiuni Șor de a face politică, iar instituțiile statului se dovedesc a fi ineficiente în combaterea acestui fenomen.

„Gruparea Șor a fost născută de Platohotniuc pentru a crea un poligon de testare cum poate fi obținută puterea fără nicio doctrină, fără niciun efort, ci doar prin coruperea alegătorilor. Gruparea Șor s-a creat în perioada când Plahotniuc a capturat statul, când era în toi procesul coruperii primarilor, consilierilor raionali. Plahotniuc a testat diferite elemente electorale murdare, ca să vadă care sunt cele mai eficiente. Gruparea Șor din asta s-a născut, ei altceva nu știu. Toți știu că Partidul Renaștere este de fapt renașterea lui Șor. Autoritățile au toate pârghiile pentru a contracara acest fenomen al coruperii politice. Mă bucur că măcar a fost aprobată legea care interzice la toată gașca asta să candideze ”, a spus ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

La ultima ședință plenară din sesiunea parlamentară de primăvară a fost aprobată legea care le interzice membrilor organului de conducere și membrilor cu funcții elective, aleși pe listele partidului declarat neconstituțional să participe la alegeri pentru o perioadă de 5 ani.

Articole asemănătoare

Back to top button