fbpx

Decizie istorică pentru R. Moldova! Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare la UE

Republica Moldova are undă verde pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Consiliul European a votat joi, 14 decembrie, pentru demararea procesului în cazul Republicii Moldova și a Ucrainei. Anunțul a fost făcut de Charles Michel, președintele Consiliului European.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova. A fost acordat și Georgiei statutul de candidat. UE va deschide și negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii. Un semnal clar de speranță pentru poporul lor și pentru continentul nostru”, a scris Charles Michel pe X.

„Această decizie marchează începutul unui nou capitol în relațiile noastre și subliniază angajamentul Delegației UE în Republica Moldova de a susține țara în parcursul său european. Continuăm să lucrăm împreună pentru un viitor mai prosper și mai stabil pentru toți cetățenii Moldovei!”, se arată într-o reacție a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Precizăm că liderii europeni s-au reunit pe 14 decembrie în cadrul primei zile a summit-ului la Consiliul European, în centrul atenției fiind subiectul extinderii Uniunii Europene.

Amintim că Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE pe 3 martie 2022. Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană avizat cererea de aderare la UE, iar pe 23 iunie, în același an, R. Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană.

Articole asemănătoare

Back to top button