fbpx

Decizia DGETS în cazul profesoarei acuzate de violență în adresa unor elevi

Profesoara din liceul Alecu Russo din capitală a fost exclusă din mediul elevilor clasei sale, după ce a strigat la o elevă. Decizia a fost luată de către Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei Chișinău, care s-a autosesizat și a analizat detaliile incidentului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În urma investigației, s-a constatat că profesoara a utilizat violența în relația cu eleva în cauză, iar drept consecință, aceasta a primit o avertizare și i s-a anulat adaosul la salariu pentru semestrul II al anului de studiu.

„Astfel, în perioada 30.01.2024 – 06.02.2024, o comisie a DGETS a desfășurat o anchetă de serviciu în cadrul instituției de învățământ vizată și s-a constatat că la lecția de matematică profesoara a aplicat violența în raport cu o elevă, totodată aceasta manifestând un comportament ostil în adresa elevilor.

La solicitarea membrilor comisiei, profesoara a fost exclusă din mediul elevilor clasei respective și înlocuită cu un alt profesor până la hotărârea finală a conducătorului instituției de învățământ, în limita prevederilor legale în vigoare.”, se arată în mesajul instituției.

Totodată, membrii comisiei au solicitat convocarea ședinței Consiliului de etică referitor la comportamentul abuziv al cadrului didactic, care ulterior s-a desfășurat la data de 06.02.2024 cu aplicarea sancțiunii: avertizare, anularea adausului pentru semestrul II, consultarea psihologului, neluând în considerație articolul din Codul Muncii privind concedierea cadrului didactic pentru aplicare, chiar şi o singură dată, a violenței față de discipoli.

DGETS reconfirmă poziția fermă de respectare univocă a legislației în vigoare și prioritizarea drepturilor și libertăților fundamentale ale elevilor/ copiilor/ părinților. Potrivit DGETS, personalul din sistemul de învățământ general, responsabil de instruire și educație, în mod particular cadrele didactice, trebuie să-și desfășoare activitatea profesională în conformitate cu principiile și normele de conduită a Codului de Etică al cadrului didactic.

Articole asemănătoare

Back to top button