fbpx

Criza din Moldova, analizată de state membre ale UE. Bulgaria și Letonia îndeamnă la respectarea cadrului legal

Mai mulți oficiali și reprezentanți ai UE au luat act de situația politică din Republica Moldova. Federica Mogherini și Johannes Hahn au declarat că sunt gata să coopereze cu un guvern legitim, iar Bulgaria și Letonia îndeamnă forțele politice de la Chișinău să respecte prevederile legale și să dea dovadă de calm și reținere.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un anunț oficial al șefului diplomației letone, Edgars Rinkevics, se menționează, ca și în cazul reprezentanților UE, că, pentru a depăși criza, este nevoie de dialog între forțele politice de la Chișinău, însă acesta îndeamnă ca partidele implicate să manifeste reținere și calm.

„Singura modalitate de a depăși actuala situație complicată și dificilă este un proces democratic de dialog între partidele politice. Toate părțile ar trebui să manifeste reținere și calm”, se spune în mesajul ministrului de Externe al Letoniei.

Un mesaj mult mai clar a transmis Bulgaria, care a specificat că toate forțele politice trebuie să acționeze în câmpul legal.

„Bulgaria este îngrijorată de situația politică din Moldova. Așteptăm ca principalele forțe politice să dea dovadă de maturitate și responsabilitate ca să acționeze în cadrul legal și al procedurilor democratice. Chemăm la pace și respect total al drepturilor și libertăților omului”, se arată în mesajul ministerului de Externe de la Sofia.

Și diplomația de la București a venit anterior cu o poziție. În calitate de stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, România a solicitat respectarea voinței cetățenilor exprimată la ultimele alegeri parlamentare și consolidarea parcursului pro-european.

Amintim că Guvernul format din exponenții PSRM, PAS și PPDA a fost investit, potrivit Curții Constituționale, în afara termenului de trei luni (90 de zile) de la validarea mandatelor, prevăzut de Legea Supremă a statului. Curtea a decis că termenul în care Parlamentul ales pe 24 februarie putea deveni funcțional și legitim a expirat pe 7 iunie, în timp ce socialiștii și Blocul ACUM au ales organele de conducere ale Parlamentului și Guvernul a doua zi, pe 8 iunie.

În consecință, întrucât șeful statului, Igor Dodon, nu a dorit să pună în aplicare decizia CC, acesta a fost suspendat, iar pentru procedura de dizolvare a Parlamentului, Pavel Filip a preluat interimatul funcției de șef al statului.

După dizolvarea Parlamentului, președintele interimar a anunțat și data organizării alegerilor parlamentare anticipate, care vor avea loc pe 6 septembrie 2019.

Articole asemănătoare

Back to top button