fbpx

Consiliul European se reuneşte la Bruxelles: Decizia privind lansarea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina, pe agendă

Joi și vineri, 14-15 decembrie curent, la Bruxelles va fi luată o decizie crucială cu privire la deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina. Votul trebuie să fie unanim.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În aceeași ședință, liderii statelor UE vor discuta despre ultimele evoluții legate de conflictul generat de Rusia în Ucraina și sprijinul acordat poporului ucrainean. De asemenea, vor continua discuțiile privind propunerea de revizuire a cadrului financiar multianual 2021-2027, în vederea ajungerii la un acord.

Reamintim că miercuri, 13 decembrie, Parlamentul European a solicitat Consiliului European să decidă în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Rezoluția a fost adoptată cu o largă majoritate: 468 de deputați au votat pentru, 99 au fost împotrivă și 58 s-au abținut.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat opoziția țării sale la inițierea negocierilor de aderare cu Ucraina. În același timp, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, s-a declarat împotriva unei „proceduri accelerate” de extindere a Uniunii Europene, la care participă Ucraina și Republica Moldova.

Pe 8 noiembrie, în Raportul privind extinderea Uniunii Europene, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova, Ucraina şi Bosnia-Herţegovina, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei.

Articole asemănătoare

Back to top button