fbpx

Condiții de păstrare, eficacitate și administrare: Informații despre Coronavac, vaccinul pe care Republica Moldova urmează să îl cumpere

Coronavac, cunoscut și sub numele de vaccin Sinovac COVID-19, este un vaccin COVID-19 dezvoltat de compania chineză Sinovac Biotech. A fost testat în faza a treia de vaccinare în Brazilia, Chile, Indonezia, Filipine, și Turcia. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Coronavac nu trebuie congelat și atât vaccinul, cât și materia primă pentru producerea noilor doze ar putea fi transportate și refrigerate la 2-8 °C (36-46 ° F), temperaturi la care sunt păstrate vaccinurile antigripale.

Vaccinul chinezesc, la fel ca și AstraZeneca, Pfizer sau Moderna, se administrează în două doze, la o perioadă mai scurtă decât celelelate seruri – 28 de zile.

CoronaVac nu este autorizat în UE, dar este utilizat de câteva țări de pe continentul European: Albania, Ucraina și Turcia.

Vaccinul Coronavac este utilizat în țări din Asia de Sud-Est, America Latină și Europa

În ciuda eficienței reduse, vaccinul Coronavac a ajuns și este utilizat într-un număr mare de țări, mai ales din Asia de Sud-Est și America Latină.

În Brazilia, achiziționarea acestui ser a dus la controverse și la scandaluri politice între președintele extremist Bolsonaro și guvernatorii regiunilor braziliene, care i-au reproșat președintelui că nu s-a implicat pentru achiziționarea de vaccinuri, în contextul în care criza sanitară sufocă sistemul de sănătate brazilian, iar numărul de decese și noi infectări se păstrează la un nivel foarte ridicat.

Un studiu clinic din Brazilia asupra acestui vaccin a arătat că el are o eficiență de 50,4% după două doze, un rezultat ceva mai slab decât cel al studiului efectuat în Chile.

În Europa, Albania a început campania de vaccinare folosind Coronavac, iar Ucraina a aprobat de curând folosirea acestui vaccin. De asemenea, Turcia este una dintre țările care au folosit Coronavac pe scară largă în cadrul campaniei de vaccinare, administrând deja peste 10 milioane de doze. Inclusiv președintele țării, Recep Erdogan, s-a vaccinat cu serul Coronavac.

Precizăm că în UE sunt autorizate următoarele vaccinuri: Pfizer/Biontech, Moderna, Astra/Zeneca Oxford și Johnson & Johnson.

Amintim că, Comitetul de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 a examinat vineri, 9 aprilie, oferta producătorului de vaccin împotriva COVID-19, SINOVAC BIOTECH LIMITED din China, singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), producătorilor de vaccin.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button