fbpx

CNA anunță că 244 de milioane de lei, care aparțin lui Platon, au ajuns pe conturile Trezoreriei statului

244 de milioane de lei au ajuns pe conturile trezoreriale ale Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA, bani care se vor afla în custodia statului până la pronunțarea unei sentințe de confiscare asupra acestora, anunţă Centrul Naţional Anticorupţie, scrie mold-street.com.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit CNA, anterior, ARBI și Procuratura Anticorupție au sechestrat 268 de milioane de lei, deținute pe conturile unei bănci comerciale, în același timp aceeași sumă de bani fiind contestată în alte proceduri civile.

Cele mai bune practici preluate de la autoritățile din Franța și Belgia

„În urma cooperării dintre ARBI, procurorii PA și executorii judecătorești s-a reușit transferul mijloacelor bănești pe conturile trezoreriale, în acest fel fiind asigurate cele mai bune practici, preluate de la autoritățile similare din Franța și Belgia în domeniul administrării bunurilor sechestrate.

Suplimentar, Agenția urmează să asigure transferul diferenței de 24 de milioane de lei pe conturile trezoreriale în cadrul unei proceduri suplimentare”, se arată în comunicatul CNA.

Centrul Naţional Anticorupţie precizează că în prezent, pe conturile trezoreriale, gestionate de ARBI, este plasat echivalentul a circa 345 de milioane de lei – „mijloace bănești formate din numerar sechestrat de organele de urmărire penală din țară, precum și sechestrate pe conturi bancare, dar și bani proveniți din vânzarea anticipată, în condiții speciale, a bunurilor sechestrate, înainte de o decizie de confiscare definitivă”.

În acest context, CNA menționează că, plasarea mijloacelor bănești pe conturile trezoreriale are ca scop asigurarea integrității și siguranței banilor sechestrați, conservarea valorii bunurilor sechestrate, eliminarea cheltuielilor de administrare, dar și sporirea transparenței procesului de recuperare în ansamblu.

„Milioanele” lui Veaceslav Platon?

Amintim că Procuratura Anticorupție a anunțat anterior că pe 24 iunie 2022, „urmare a admiterii demersurilor procurorilor, cu autorizarea instanței judecătorești s-a dispus punerea sub sechestru a mijloacelor financiare în sumă de circa 268,05 milioane lei, deținute atât cu drept de proprietate, cât și prin intermediul terților, de către învinuitul Veaceslav Platon, în cauza penală denumită generic „Laundromat””.

Anul trecut, Veaceslav Platon preciza pentru Mold-Street.com că aceste resurse financiare aparțin unor foști acționari de la două dintre cele mai mari bănci din Moldova. E vorba de acțiuni ce au fost arestate și apoi cumpărate de stat, ca apoi să fie vândute noilor acționari. Banii încasați din vânzarea acțiunilor urmau să ajungă la foștii acționari.

„Ei pun arest după arest și apoi raportează despre succesul lor extraordinar, și așa de mai multe ori, ca într-un cerc. Va veni timpul când procurorii vor trebui să răspundă în fața legii pentru fiecare bucată de hârtie emisă”, declara Platon pentru Mold-Street.com.

Au fost spălate 22 miliarde de dolari

Menţionăm că procurorii anticorupție au constatat că, „în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state”.

Procuratura mai menționa că „această organizație criminală a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor”, realizată prin sistemului bancar și judiciar din Moldova, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Rusia și Letonia și în cadrul căreia a fost „realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă”, în sumă totală de circa 22 miliarde de dolari.

Anterior, Veaceslav Platon a declarat că miliardele de dolari transferate prin schema Laundromat în perioada 2010-2014, din Rusia în Occident, prin intermediul sistemului judecătoresc din Moldova și Moldindconbank, a fost o retragere de capital și nu o spălare de bani murdari.

Articole asemănătoare

Back to top button